Två spelare fällda för brott mot nya agentreglerna

avMichael Wagner

Foto: Bildbyrån
Jennifer Falk och Fanny Lund

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämd fäller Jennifer Falk, Kopparbergs/Göteborg och Fanny Lund, IFK Kalmar, för brott mot de nya regler som gäller för vilka spelaragenter som får användas.

De båda målvakterna får varsin tillrättavisning.

Landslagsstjärnan Julia Zigiotti frias.

SvFF:s förbundsjurist Tobias Tibell, som har i uppdrag att övervaka det nya förmedlarreglementet (agentregler) som infördes 15 juni förra året, hade anmält de tre spelarna till disciplinnämnden.

Alla tre spelarna hade använt sig av en spelaragent som inte finns med bland de registrerade eller certifierade förmedlarna hos Svenska Fotbollförbundet.

Disciplinnämnden konstaterar i sitt första fall där ett brott mot de nya reglerna åberopas att både Jennifer Falk och Fanny Lund använt sig av en person som inte registrerad förmedlare.

Det är tydligt att reglementet är inriktat på att skydda spelare och föreningar från oseriösa förmedlare, vilket framgår av kraven att en förmedlare ska ha ett oklanderligt rykte och ha en ansvarsförsäkring” skriver SvFF:s disciplinnämnd i domen.

Lindrigaste straffet

Spelarna riskerade även avstängning eller böter men får nu lindrigaste straffet, en tillrättavisning.

Det är också en förstagångsförseelse. Disciplinnämnden anser därför att det är en ringa förseelse och att det är tillräckligt att Jennifer Falk/Fanny Lund får en tillrättavisning, vilket innebär att nämnden uppmanar henne att i framtiden rätta sig efter reglementet”, skriver man i domen.

Landslagsstjärnan Julia Zigiotti frias däremot från anklagelserna att ha brutit mot de nya agentreglerna eftersom anfallaren anlitade agenten/förmedlaren en vecka innan de nya reglerna trädde i kraft förra sommaren i samband med att hon värvades till Kopparbergs/Göteborg.

Nämnden anser att det kan ifrågasättas hur art 2.1 och uttrycket anlita ska tolkas när förmedlarens arbete påbörjats innan reglementet trätt i kraft. Eftersom detta är ett bestraffningsärende måste reglementet tolkas till fördel för den som är anmäld. Reglementet kan inte heller ha en verkan tillbaka i tiden. Nämnden är därför av uppfattningen att Julia Zigiotti Olme får anses ha anlitat xxx innan reglementet trädde i kraft och att hon därmed inte har brutit mot detta.

Besluten kan överklagas till Riksidrottsnämnden, RIN.

Domarna är de första prövningarna av de nya agent- och förmedlarreglerna som infördes av SvFF i ett led att försöka att rensa upp bland de allt mer spretiga, och i vissa fall olagliga, övergångsaffärer som görs med miljontals kronor inblandade.

Falk nöjd med beslutet

Landslagsmålvakten Jennifer Falk säger till Sportbladet:

– Jag förstår att jag blev fälld med tanke på det nya reglementet. Men jag tycker också att deras beslut om tillrättavisning var bra, med tanke på att informationen om det nya reglementet inte hade nått mig. Jag har inga andra kommentarer.

Magnus Erlingmark, Spelarföreningen, som var ombud för Falk, säger till Sportbladet:

– Nu uppmärksammas de nya reglerna och förhoppningsvis får fler koll på vad som gäller.

Landslagsanfallaren Julia Zigiotti är nöjd med den friande domen och hänvisar till sin nya agent, certifierade förmedlaren Michael Kallbäck:

– Domen är en lättnad för Julia. Hon har inte haft något ont uppsåt att medvetet bryta mot reglerna. Det har varit jobbigt för henne att vänta på beslutet, men nu kan hon fokusera på att försöka ta en plats i VM-truppen och göra en bra säsong med Kopparbergs/Göteborg, säger Kallbäck.