”Jag ska inte uttala mig – det är en jury som röstat”

avFredrik Jönsson

Foto: Robin Lorentz-Allard

LEIPZIG. Emil Forsberg fick inte Guldbollen – det skapade reaktioner.

Nu talar han för första gången om att priset gick till Andreas Granqvist.

– Det är en jury som har röstat, jag ska inte uttala mig om det. Jag är glad för ”Granens” skull, säger Forsberg.

Den 20 november delades Guldbollen ut till Sveriges bästa spelare det senaste året. Blågults lagkapten Andreas Granqvist fick ta emot priset.

Det höjdes röster på sociala medier om att Forsberg skulle ha fått priset. I Sportbladets omröstning ansåg läsarna att Guldbollen borde ha gått till mittfältaren. Forsbergs fru reagerade genom att publicera en bild med statistik från säsongen 2016/17.

Sportbladet har träffat Emil Forsberg i Leipzig. Då pratar han för första gången om att Andreas Granqvist fick ta emot Guldbollen.

– Det finns inget att säga. ”Granen” fick den. Det är roligt för honom. Det är en jury som sitter där, det är de som röstar. Mer än så är det inte. Det är inget jag lägger energi på. Jag är glad för ”Granens” skull.

Tycker du rätt person fick Guldbollen?

– Det ska inte jag uttala mig om. Det fanns många spelare inblandade som hade haft ett fantastiskt år. Jag är själv nöjd med mitt år. Men juryn utsåg honom till vinnare, då ska han få priset. Sen behöver man inte prata om det något mer. 

Foto: ANDREAS BARDELL
Granqvist med priset.

Det var många som tyckte du skulle ha vunnit – vad säger du om stödet?

– Jag är alltid tacksam när jag får kärlek från fansen. Det är självklart fantastiskt att ha stödet bakom sig, att många tycker om en. Det betyder att jag har gjort en bra säsong, att det inte går obemärkt förbi. Att folk tycker att jag har gjort något bra glädjer mig, så klart.

Din fru Shanga la ut bild på Instagram strax efter prisutdelningen. Hennes inlägg fick utrymme både i svensk och tysk press.

– Hon ville bara markera att jag vann årets mittfältare, att jag gjorde en stark säsong med 22 assist. Det är bara en bild, det är inte mer med det. Sen är det ju folk som vinklar saker hit och dit, och de får göra som de vill. Hon publicerade en bild som visade upp vad jag hade gjort, det var inte mer än det.

Hur besviken är du över att du inte fick Guldbollen?

– Alla vill vinna priser. Jag hade ett fantastiskt år, men det är inte så att jag går runt och är arg och besviken. Jag fokuserar på mitt. Jag vet om vad jag har gjort på planen, folk runt om mig vet om det, det är det viktigaste för mig. Det är onödigt att lägga energi på Guldbollen. Jag ska fortsätta leverera och göra det jag tycker är roligt. Folk får prata om vad de vill, jag kommer fortsätta att spela fotboll och gör det så bra jag kan i alla matcher.

Har det här med Guldbollen blivit en för stor grej?

– Det är inte upp till mig att svara på. Jag kan inte göra mer än att göra min grej på fotbollsplanen, fokusera på mitt. Sedan kommer folk alltid ha åsikter, det var många som hade åsikter kring det. Så är det. Både bra och dåliga, så är det alltid och så kommer det alltid vara.

Förbundet var på besök i samband med RB Leipzig-Besiktas. Vad pratade ni om?

– Jag visste att de skulle komma på matchen och att de ville träffa mig. De var där och ville hälsa på, kolla läget. Det vi diskuterade mellan oss stannar mellan oss.

– Det är klart att det var fantastiskt kul att de var här och såg en match, fick se hur RB Leipzig funkar. Jag uppskattar som fasiken att de kom hit. Man får möjligheten att diskutera kring landslaget, man kan ha en öppen dialog. Det var bra.

Du missade Champions League-matchen mot Besiktas på grund av skada. Hur är det med skadan?

– Jag har haft problem med magen. Men jag har kunnat spela, det har inte varit så farligt. Mot Hoffenheim slog det till extra. Men jag siktar på att spela snart igen. Det är "day to day".

Snart julledigt. Du har ryktats till många klubbar - bland annat till Milan och Manchester United. Vad säger du inför vinterns transferfönster?

– Jag släpper allting sånt till Hasan (Hasan Cetinkaya), så har det alltid varit. Jag tänker bara på fotbollen, det är där jag ska leverera. Det andra får min agent sköta. 

Du har varit lagkapten i RB Leipzig den här säsongen. Är din roll annorlunda?

– Ja, jag har fått en större roll i klubben, jag har varit lagkapten i några matcher. Jag känner att klubben vill att jag ska ha en stor roll - att jag ska vara en ledare. Det är nytt för mig. Men jag tycker det är roligt och jag växer med det varje dag, det är spännande och det är något jag vill vara.

Foto: Robin Lorentz-Allard

– Men jag agerar inte så annorlunda. Det kommer alltid vara så att jag är någon som tycker att man ska prata på planen med fötterna. Sen ska man ta diskussioner och stå upp för laget, både utanför och på planen. Det är sådant som hör till kaptensrollen. Jag har inte gjort det så många gånger, men det är sådant man tar till sig. Det är roligt.

Hade du velat vara kapten i Leipzig?

– Det hade jag absolut kunnat vara. Men sånt är inte upp till mig. Jag lägger all min energi på att bidra med så mycket jag kan för klubben.

Men det hade varit en stor ära?

– Ja. Det betyder att klubben och laget litar på en. Det växer man med. Att ha bindeln på armen är alltid speciellt.

Slutligen. Är du bitter för att du inte fick Guldbollen?

– Nej, absolut inte. Absolut inte. Nu lägger vi det här bakom oss.

ARTIKELN HANDLAR OM