”Kalle Anka-beslut – blir inte fotboll...”

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYR N
En generell bild på en linjedomare som antecknar under fotbollsmatchen i Division 2 Norrland mellan Piteå och Anundsjö den 13 Augusti 2017 i Piteå.

avMartin Tolén

FOTBOLL

Svenska fotbollförbundet har beslutat att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar samt division 1 damer.

Men beslutet har inte tagits emot särskilt väl i fotbolls-Sverige.

– Kalle Anka-beslut, tycker Jitex Stefan Olofsson till GP.

– Korpidrott, säger FBK Karlstads Andreas Martini till Värmlands Folkblad.

Under fredagen höll svenska fotbollförbundet (SvFF) ett representantskapsmöte där flera ändringar i svensk fotboll röstades igenom.

Bland annat får svenska klubbar från och med nu fritt värva kontraktslösa spelare mellan vinter- och sommarfönstret. Därmed behövs ingen dispens – där spelare ska kunna bevisa att de aktivt sökt en ny klubb under övergångsfönstret – för att kunna ta in en spelare.

– Det har kommit massa frågor från supportrar, media och de klubbarna som spelare inte fått dispens att representera. Vi har kommit fram till att vi gör så här för då slipper vi all diskussion och det blir rättvist, säger Gerhard Sager, avgående ordförande i SvFF:s tävlingskommitté, till Fotbollskanalen.

”Känns som korpidrott”

Och under samma representantskapsmöte beslutade SvFF att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar samt för division 1 damer.

Beslutet har dock inte tagits emot särskilt väl hos flertalet av de berörda klubbarna.

Sportbladets krönikör Kalle Karlsson, tillika tränare i division 2-laget Karlbergs BK, skriver på Twitter att han ”inte hört nåt positivt från nån tränare” och att ändringen ”borde ha testats en säsong i division 3 innan man tog ett så drastiskt beslut”.

Även division 2-kollegan Andreas Martini, tränare för FBK Karlstad, rasar.

– Man blir fundersam på hur fan de tänker. Jag tror att det finns en risk att fotbollen förstörs lite. Tänk om det blir en hörna och ena laget vill byta in två långa nickstarka spelare, eller en duktig frisparkskille vid en frispark. Det kommer att ta en jäkla tid. Det här har redan funnits på distriktsnivå och missbrukats ganska rejält på sina håll. Det är ganska många fotbollsspelare som vill något i de här lagen. Om vi som tränare ska förbereda spelare för elitfotboll, hur ska jag då kunna göra det om de utövar korpidrott? Jag är faktiskt ganska bedrövad, säger Martini till Värmlands Folkblad.

”Ett Kalle Anka-beslut”

En namninsamling har startats där över 400 personer inom svensk fotboll skrivit under listan för att få ändringen hävd.

Stefan Olofsson, tränare för Jitex damlag i division 1, är starkt kritisk till SvFF:s ändring och menar att det förstör en stor del av fotbollen.

– Det är ett Kalle Anka-beslut. Fysdelen försvinner. Du behöver knappt vara tränad! Så fort du är det minsta trött kan du byta. Det blir inte fotboll, säger han till Göteborgs-Posten.

Tävlingskommitténs Gerhard Sager slår dock tillbaka mot kritiken.

– Om någon rubricerar det som ett Kalle Anka-beslut tycker jag att de ska tänka över det. Det här är ett seriöst beslut som vi har tagit för fotbollens bästa, säger Sager till GP.

ARTIKELN HANDLAR OM