Fick inte ta vatten från a-lagets kran

FOTBOLL

Sana berättar om mobbningen i storklubben

1 av 3 | Foto: Tobias Sana i närkamp med Manchester Citys Sergio Agüero under CL-match med Ajax.

Tobias Sanas dröm uppfylldes när mittfältaren köptes av Ajax 2012 – men proffsdrömmen förvandlades till en mardröm.

Efter övergången till Malmö FF berättar 25-åringen nu för FotbollDirekt i detalj om mobbningen i storklubben.

Ett skrämmande exempel på hur illa klubbarna kan behandla sina spelare som i sin tur riskerar att stämplas för livet om de protesterar.

Ajax är kända som en av Europas allra mest framgångsrika klubbar när det kommer till att producera talanger. Men bakom den vackra fasaden pågår också andra saker. Fråga bara Tobias Sana.

”Du är inte värd det här”

Sana fick förtroendet inledningsvis efter flytten från IFK Göteborg 2012 men efter en skada 1,5 år in i sejouren tappade Ajax tron på talangen. Då började ett fult spel från klubbens sida för att försöka tvinga bort svensken.
– Så svarar de med att ta bort mitt nummer och ta bort mitt namn från omklädningsrummet. De sa till mig att jag fick byta om med b-laget, men jag gjorde inte det eftersom att jag hade mitt kontrakt, men de försökte göra alla möjliga saker för att få bort mig. Jag fick inte ta vatten ur a-lagets omklädningsrum… Såna onödiga saker för att visa att ”du är inte värd det här längre”, säger Tobias Sana till FotbollDirekt.

Sana ger ett exempel på tränaren Frank De Boers uppförande.

– Tränaren kunde komma in i omklädningsrummet och hälsa på den killen bredvid mig, hälsade inte på mig och sen på nästa kille som satt på andra sidan. Det är låg nivå. Om du inte tror på mig som fotbollsspelare, visst, men respektera mig som människa. Jag är också en människa. Om du inte vill spela mig, fine, du har ändå vunnit titeln och jag respekterar det. Jag tänker inte ställa till med något problem även om jag blir irriterad över att du inte väljer mig. Men att man ska ta det till en annan nivå, frysa ut mig som människa och få mig att må dåligt. Det tycker jag är löjligt, det är jag fortfarande lite irriterad över.

”En klubb kan bete sig hur de vill”

Vid ett annat tillfälle spelade De Boer ändå Sana 45 minuter i en träningsmatch för a-laget – för att sedan ge svensken beskedet att han skulle spela den andra halvleken i b-lagets match senare samma kväll. Till sist hade Sana bara ett krav på klubben.
– Det var i slutet i sådana fall, när jag ville lämna. En klubb kan bete sig hur de vill mot dig, men gör du ett misstag så kommer du få en ”problembarn-stämpel” och det måste man tänka på. Du har inget att vinna på att göra massa dumma saker, det är ett råd till alla. Försök vara positiv, men vill du ta en diskussion så gör det ärligt. Det enda jag sa till honom var att ”nästa klubb som kommer och frågar om mig, du ska stå för vad jag har gjort. Du ska inte försöka få mig att se dum ut. Om nästa klubb frågar ska du säga att jag gjort det bra här.” Och han svarade att han inte kunde säga något dumt om mig. Fine, det var det jag ville höra. Jag var inte intresserad av att prata om varför jag inte fick spela, för jag köper ändå inte hans resonemang, han frös ut mig med mening.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF

AFC Ajax