MFF-kamraterna i chock av beskedet

FOTBOLL

”Han var en av mina bästa kompisar inom fotbollen. Det här är jättetufft”

Foto: Ingemar Erlandsson, avlidne Lasse Larsson, Deval Eminovski och Leif Engqvist,

En god vän, en fantastisk fotbollsspelare och en enorm Bruce Springsteen-fantast.

För de gamla lagkompisarna i Malmö FF kom Lasse Larssons bortgång som en chock.

- Han var en av mina bästa kompisar inom fotbollen. Det här är jättetufft, säger Leif Engqvist, 52.

Lasse Larsson blev bara 52 år gammal, men hann med mycket under sitt liv. Två SM-guld, proffsspel i Atalanta och efter karriären också också tränaruppdrag i både Malmö och Trelleborg. Men framför allt hann han med att skaffa sig många vänner.

Joakim Nilsson, VM-spelare 1990 och EM-spelare 1992, minns honom med värme.

- Han var en riktigt fin kille. Jag var ju några år yngre, och när jag och de andra unga killarna kom upp i a-truppen så tog han hand om oss. Han var alltid positiv. Som fotbollsspelare var han en fantastisk målskytt, han hade en makalös förmåga att nosa upp målchanserna och sen var han väldigt lugn och kylig i sina avslut, säger han.

Nära vän med flera gamla lagkamrater

Larsson umgicks mycket med ett gäng jämnåriga spelare i Malmö. Anders Palmér, Mats Magnusson, Håkan Lindman och Leif Engqvist.

- Vi firade nyår och midsommar tillsammans till och med. Vi var ett gäng där även våra fruar umgicks, säger Engqvist.

Hur var han?

- Glad, alltid glad. Och jätteintresserad av musik. Han gillade Bruce Springsteen och åkte alltid på hans konserter. Om han inte har sett honom ett tresiffrigt antal gånger så var det åtminstone 50 konserter. En gång lurade han med mig också, vi såg honom i Köpenhamn.

Sjukdomsförloppet gick mycket snabbt, och få visste hur illa däran Larsson var.

- Nej, jag hade ingen aning om att han var dålig. Det här kom som en chock. Dels är vi lika gamla, och sen var han en sån fantastiskt trevlig prick.

Hyllas av lagkaptenen

Ingemar Erlandsson, 57, var lagkapten för det Malmö FF som vann SM-guld 1986. Stor guldhjälte var Lasse Larsson, som gjorde tre mål i den andra finalmatchen mot AIK.

- Det var otroligt roligt att få spela ihop med honom. Han och Mats Magnusson var ett fantastiskt radarpar, som jag inte tror att vi har haft så många av i Sverige. De var verkligen skarpa.

 När träffade du Lasse senast?

- Det var inte så länge sen. Roy Hodgson var i Malmö och höll föredrag inför en av Champions League-matcherna i höstas, och då sågs vi. Det känns väldigt konstigt att Lasse inte finns kvar hos oss längre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö FF

AIK

Fotboll