IFK Göteborg

SMS-beskedet som ledde till Ajax-slutet

Av: 

Johan Linderstam

FOTBOLL

BRADENTON. Tillbaka i Sverige, bara 25 år ung. Men det var andra toner i Holland.

– Där såg de mig som en gamling! Den känslan vill jag tvätta bort nu, säger Tobias Sana och skrattar.

Det märks tydligt att han trivs med tillvaron igen. Tobias Sana skrattar mycket och pratar ännu mer där han sitter bredvid poolen på träningsanläggningen i Bradenton. För i stället för att befinna sig i periferin i Ajax är han nu en central del av Malmös nya lagbygge.

– Det är allas dröm att vara ute i Europa, men med situationen jag var i… Det här var det bästa steget för mig just nu. Malmö har varit intresserade under tre år och har frågat om en flytt varit aktuell vid nästan vid varje transferfönster, så jag har känt kärleken från deras sida, säger Sana.

Det gjorde han inte direkt under sista tiden i Holland. Inte alls, för att vara helt korrekt. För efter att ha varit en viktig pusselbit i Ajax lagbygge var han plötsligt inte längre önskad.

”Pratade inte med mig”

Varför? Tobias Sana skakar på huvudet och slår ut med armarna.

– Helt ärligt har jag inget riktigt svar eftersom jag själv aldrig fått det. Första halvåret spelade jag hela tiden, men eftersom jag kom dit från allsvenskan hade jag då spelat nästan en hel säsong på sex månader och fick en extra veckas semester över jul. Men när jag kom tillbaka i januari kände jag att något var skumt, för plötsligt pratade inte tränaren med mig mer.

Bad du Frank de Boer om någon förklaring?

– Nej, jag är från den svenska skolan där man biter i det sura äpplet och har jävlar anammat för att visa vad man kan. Mitt motto är att i stället för att gnälla och prata med munnen låter man fötterna tala. Och man kan egentligen inte klandra tränaren, som tagit fyra ligatitlar i rad, utan i stället ge honom en applåd. Men jag är ändå besviken att de inte behandlade mig med respekt. Det handlar bara om det. Att han väljer andra spelare, fine, men de kan samtidigt visa respekt.

Ledde till en nystart

Sana berättar hur han till sist insåg att han var tvungen att lämna Ajax.

– De betedde sig riktigt fult. Jag fick en liten skada och när jag kom tillbaka hade de tagit mitt tröjnummer. Jag hade inte 19 längre, säger han.

Seriöst?

– Ja! jag skadade mig på en a-lagsträning, en onsdag, och på torsdagen hade jag en magnetröntgen. När jag kommer ut ur maskinen har jag fått ett mess från vår team manager. "Du har inte nummer 19 längre. Vi får se vad du får för nummer."

Ett besked som i förlängningen ledde till en nystart på karriären i Malmö efter två och ett halvt år i Holland.

– Jag ser inte tillbaka på en dyster tid i Ajax, utan på en lärorik tid. Men här får jag äntligen konkurrera på lika villkor och det ska bli fantastiskt att nu göra det jag älskar. Att spela fotboll igen. Det är det som driver mig, säger Tobias Sana.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg