Tredje raka segern för IFK Göteborg

FOTBOLL

GÖTEBORG/STOCKHOLM IFK Göteborgs 2–0-seger över rivalen Kalmar innebär ett steg närmare Europaspel nästa år.

För målskytten Gustav Engvall, 18, innebär den mer.

– Kalmar har alltid varit laget, säger han.

Foto: Gustav Engvall gjorde IFK:s 1-0-mål mot Kalmar.

IFK Göteborg och Kalmar låg innan mötet på samma poäng, som femma och sexa i fotbollens allsvenska. Med många trappsteg upp till Malmö på guldplats gällde matchen främst kampen om Europaspel nästa år.

Då tog IFK Göteborg sin tredje raka seger, efter tidigare vinster mot Brommapojkarna och Falkenberg.

– Vi satsar mot topp tre och Europa. Vi har vunnit tre raka matcher nu, vi är inne i ett bra "flow", säger Gustav Engvall till TT.

Fjärde målet i år

Talangen, född 1996, spelades fram av skytteligaledaren Lasse Vibe och tråcklade sig förbi försvararen Marcus Nilsson innan han satte bollen i mål.

– Jag och Vibe kombinerar bra där. Sedan var det en brottningsmatch på vägen fram och sedan skjuter jag in bollen under målvakten. Ett bra mål. Vi hittar varandra bra, jag och Lasse, säger Envall till Sportbladet.

Totalt har den unge talangen nu gjort fem matcher från start, hoppat in i ytterligare sju och noterats för sammanlagt fyra mål.

– Det är jättekul att få stort förtroende nu. Det är tuff konkurrens men jag kör på varje match. Micke tar ut laget men jag är alltid redo att spela på. Fyra allsvenska mål är ganska bra, men jag hade kunnat vara ännu hetare i vissa situationer, säger han till Sportbladet.
– Nu kan vi titta uppåt i tabellen. Topp tre är absolut realistiskt. Det är många matcher kvar och allt kan hända. Alla lag kan skrälla och det känns positivt.

Vibe nära öka på

Vibe var nära att öka på ledningen flera gånger. 27-åringen blev nyligen uttagen i det danska landslaget till EM-kvalmatchen mot Armenien om en vecka, och träningsmatchen mot Turkiet innan dess.

Hela den andra halvleken fortsatte Vibe att ånga på, men lyckades inte överlista målvakten Ole Söderberg i Kalmarmålet.

Göteborg gjorde ändå ett mål till.

Ludwig Augustinsson tilldelades straff efter att ha fällts av Romário Pereira Sipião i den 61:a minuten. May Mahlangu gjorde inga misstag från straffpunkten – 2–0. Det blev slutresultatet mot ett uddlöst Kalmar, som dessutom fick Marcus Nilsson utvisad efter hans andra gula kort med tolv minuter kvar av ordinarie matchtid.

Från Öland

Gustav Engvall är ursprungligen från Öland och har varit en trogen supporter för Kalmar.

– Det var ju enda laget där. Har varit på Kalmars matcher ganska mycket. Jag beslutade mig för att välja Göteborg före Kalmar, säger han och medger att mötet väcker känslor, säger han till TT.

– Det är jättespeciellt faktiskt. Många som kollar hemma, många som spelar i deras lag. Inte i A-laget, utan U19. Några av dem var med i dag.

Engvall har nyss börjat sitt tredje och sista år på gymnasiet.

– Jag försöker att gå så mycket som möjligt. Men det är lite kaos där.

Desto mer stabilt är det för IFK Göteborg som fortsätter sin uppåtgående trend.

ARTIKELN HANDLAR OM