Praktfiasko för Norlings Brann

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Fotbolls-Norge i chock

1 av 3 | Foto: TV2

Han kom med visioner om guld.

Men det slutade i praktfiasko för Rikard Norling och Brann.

Storlaget åkte ur Tippeligan efter kvalförlust mot lilla Mjöndalen.

I fjol grävde Rikard Norling guld med Malmö.

Han kunde också rent hypotetiskt lett sina mannar ut i en gruppspelsmatch mot Juventus i Champions League under onsdagen.

Men i december 2013 valde den 43-årige tränaren att hoppa på tränarjobbet i Brann och förhoppningarna i Bergen var stora när Norling, med saftig lön, började prata om guld inför ligastarten.

Mardrömssäsong 

2014 kommer dock gå till historien som en av de värsta säsongerna i den anrika klubbens historia. Brann fick en tuff start i ligan, harvade i botten av tabellen under stora delar av året och klarade en kvalplats med blotta förskräckelsen. Väl där ställdes Norlings mannar mot lilla Mjöndalen och första matchen slutade 1-1 i Bergen. Ett pressat Brann inledde matchen bäst men det var Sanel Kapidžić som gav hemmalaget ledningen när han nickade in 1-0 efter 27 minuter.

Slogs med varandra

Brann saknade inte chanser att komma tillbaka men det var Mjöndalen som var hetast i straffområdet. I andra halvlek ökade laget på med två mål på kort tid – något som fick frustration att koka över på bortasektionen. De tillresta Brann-supportrarna kastade in bengaliska eldar på planen och slogs internt strax efter att Sanel Kapidžić gjort sitt andra mål för kvällen, till 3-0. Matchen stoppades en stund men återupptogs.

”Tom och enormt och besviken”

3-0 stod sig matchen ut och det innebär att Mjöndalen är tillbaka i Tippeligan efter 22 års väntan.

– I dag är jag ju som du säkert förstår ganska tom och enormt besviken. Det påverkar min förmåga att analysera klokt, säger Rikard Norling till TV2.

För Brann betyder det att laget kommer att spela i andradivisionen nästa år – för första gången sedan 1986.

Norling, som fick polisbeskydd efter matchen, vill stanna kvar i klubben och ta upp laget i högsta serien.

– Det lättaste är att ta ansvaret och försvinna, men jag står för det jag har gjort. Vill klubben att jag fortsätter är jag beredd att ta ansvar, säger Norling.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.