Ödegaard debuterade – yngst någonsin

avJonathan Berntsson

1 av 4

Martin Ödegaard har blivit historisk som Norges yngsta landslagsspelare någonsin.

15-åringen fick 90 minuter i träningsmatchen mot Förenade Arabemiraten.

– Det är otroligt stort att uppnå något man drömt om sedan man var liten pojke, säger jättetalangen.

Strömsgodsets Martin Ödegaard har gjort storsuccé under sin första säsong i Tippeligan och nästan samtliga storklubbar i hela Europa slåss om hans underskrift.

Framgångarna har inte heller gått Per-Mathias Högmo förbi. Förbundskaptenen tog ut Ödegaard till landskampen mot Förenade Arabemiraten och han skulle inte bli besviken.

– Martin gör det bra. Han är nära att avgöra matchen och han visade sina offensiva kvalitéer, säger Per-Mathias Högmo i MAX:s sändning.

Slog rekordet från 1910

Chansen med stort c kom strax innan paus. Ett inspel från vänster ställde Förenade Arabemiratens mittförsvar helt. Martin Ödeegard var helt ren framför mål, men hann inte riktigt fram och fick bara tåspetsen på bollen. Som rullade precis utanför stolpen.

– Jag vet inte vad som hände där. Jag halkade lite och så var den nog lite för långt ifrån mig, säger Ödegaard till MAX.

Med sina 15 år och 235 dagar är han yngst någonsin i det norska landslaget. Tidigare rekordhållare var Tormod Kjellsen, som var 98 dagar äldre när han gjorde sitt första framträdande 1910.

Smet precis utanför

Martin Ödegaard startade centralt på mittfältet, men fick tidigt flytta ut till höger. Han spelade alla 90 minuterna och förutom jätteläget i första halvlek hade han ett skott som ställde till med vissa bekymmer i andra.

Norska VG utsåg honom till bäst på plan. Själv var han lycklig efteråt.

– Det är otroligt stort att uppnå något man har drömt om sedan man var lite pojke.

Matchen var i övrigt ingen större höjdare. Norge kunde avgjort i slutet, men det slutade 0–0.