Avrådde Vibe från flytt till Kina

FOTBOLL

Ali Khan om utmaningarna i öst: övertygad om att jag ätit hund

Foto: Ali Khan på upptaktsträffen.

Mohammed Ali Khan hade svårt att anpassa sig till miljön i Kina och slutade äta kött i rädslan att få i sig hund.

När den kinesiska klubben Tianjin Teda lockade IFK Göteborgs anfallare Lasse Vibe med över 70 miljoner kronor avråddes han av Khan.

– Jag var uppriktig mot honom. Han är en familjefar och jag tycker det är starkt av honom att stanna, många spelare skulle inte sagt nej till så mycket pengar, säger Mohammed Ali Khan.

Tillbaka i allsvenskan efter bara ett år men nu i Halmstad BK och inte gamla klubben BK Häcken. Mohammed Ali Khans äventyr i Kina och klubben Tianjin Teda tog snabbt slut.

Han valde själv att bryta sitt kontrakt efter en säsong. En av orsakerna var kosten. Han är övertygad om att han har ätit hundkött.

– Jag misstänker absolut att jag ätit hund, det är jag övertygad om. Du vet aldrig vad du får, men det var något konstigt med köttet, det var annat tuggmotstånd, säger han.

Det var främst efter klubbens träningar som kosten var utmanande.

– Vi hade egna kockar och det var inte så fräscht i köket. Det var verkligen ohygieniskt, säger han.

– Där äter man ju djur på ett annat sätt, som hund, katt och orm. Men bara tanken på att jag kunnat äta hund gör att det blir error i hjärnan. Hade jag sett en hund i köket hade jag aldrig kunnat äta kött igen. Jag har haft hund och är djurvän.., säger han.

Har gått ner flera kilon

Det slutade med att Mohammed Ali Khan valde att inte äta kött och i stort sett bara åt spagetti och tomatsås. Nu väger han flera kilo mindre än före flytten.

– Jag är ganska slimmad nu, jag har gått ner ett par kilon och känner mig lättare. Sen var det inte bara maten utan vi tränade väldigt hårt också. Det är en snabb fotboll som spelas i Kina, berättar han.

Kosten var en orsak till att familjen vantrivdes. Det fanns fler hinder.Familjen valde att i en lägenhet nära arenan för att anpassa sig till det kinesiska samhället, det var tuffare än väntat.

– Det svåraste var språket. De kunde inte engelska och det var svårt att göra sig förstådd, säger Mohammed Ali Khan som också pekar på miljön och höga halter av luftföroreningar.

– Barnen blev som inlåsta i en lägenhet. Man blev nojjig. Många kineser gick med mask. Skulle vi också ha det? Det hade vi inte, säger han.

Nu bor sambon och barnen i Göteborg och Mohammed har skaffat en lägenhet i Halmstad och pendlar.

– Jag tar smällen. Nu mår mina barn hur bra som helst. Det är klart att de hade önskat att jag skulle vara hemma sju dagar i veckan men det funkar. Vår äldsta dotter har downs syndrom och nu har hon en bra miljö att vara i, säger han.

Drog hela storyn för Lasse Vibe

Som det verkar har han också varit med och påverkat IFK:s skyttekung. Lasse Vibe jagades av kinesiska klubbar i vintras och enligt uppgifter erbjöd Mohammed Ali Khans förra klubb den danske anfallaren över 70 miljoner kronor (brutto) över två år.

– Det var min gamla klubb så ja, han har ju ringt mig Och jag har varit ärlig och sagt som jag tyckte att det var, säger Mohammed Ali Khan.

Så du avrådde honom från att flytta?

– Han har fått höra allt. Men jag har lyft fram vad jag skulle gjort annorlunda om jag flyttat till Kina igen. Men ja, jag tror nog att han blev lite avrådd...

ARTIKELN HANDLAR OM