”Sagospelaren” ska bana väg för Zlatan

FOTBOLL

Förväntad svensk startelvan mot Moldavien Kiese Thelin från start Han ersätter i försvaret

CHISINAU. Den svenska startelvan mot Moldavien i kväll är den förväntade.

Med Erik Johansson, 26, i backlinjen men framför allt med Isaac Kiese Thelin, 22, i anfallet – till Zlatan Ibrahimovics stora glädje.

– Han är stark och jobbar hårt i närkamperna, då kan jag spara kraft till det jag är bättre på, säger Zlatan.

BANK & LAUL RANKAR: 15 viktigaste spelarna i Blågult under 2000-talet

När Erik Hamrén vid lunchtid meddelade den svenska startelvan inför kvällens EM-kvaldrama här i Chisinau mot Moldavien så blev det den förväntade efter den senaste tidens skadebekymmer.

Vikarie för vikarien

Först blev ordinarie mittbacken, FCK:s Mikael Antonsson skadad, sedan fick ersättaren Pontus Jansson kasta in handduken och nu får Malmö FF:s Erik Johansson hoppa in som vikariens vikarie bredvid Andreas Granqvist.

Malmö FF-mittbacken har gjort en raketkarriär på planen det senaste året. För ett år sedan var han inte ens given i Malmö FF.

– Då hade vi extremt bra mittbackar i MFF med Pontus (Jansson) och Filip (Helander) som är med här nu också. Det är en osannolik resa. Jag har spelat mycket mittfältare genom åren. Mittback har jag egentligen bara spelat på allvar de senaste tre åren, säger Johansson.

Otrolig saga

Hans saga överträffas dock av den kring Isaac Kiese Thelin.

I kväll är det en lågmäld 22-åring som ska bana väg för Sverige och Zlatan Ibrahimovic i EM-kvalet.

För att Sverige ska kunna ta en av de två direktplatserna till EM-slutspelet i Frankrike krävs med stor sannolikhet seger mot Moldavien.

Bordeauxanfallaren tar plats bredvid Ibrahimovic när Erik Hamrén återgår till en mer svenskt klassiskt skolad 4-4-2-formation och skickar ut spelarna på Zimbra Stadion med mer strikta taktiska instruktioner än tidigare under Hamréneran.

Att Kiese Thelin spelar glädjer Zlatan. Tidigare i veckan sa Ibrahimovic:

– Jag är positivt inställd att få spela med honom. Han är stark och jobbar hårt i närkamperna, då kan jag spara kraft till det jag är bättre på. Om jag inte behöver lägga lika mycket energi på duellerna kommer det lösa sig.

Nu ska Kiese Thelin, som för drygt ett år sedan inte bedömdes ha någon framtid i IFK Norrköping, medverka till att hålla EM-drömmen vid liv för Sverige.

Öppnar ytor

– Jag är ganska rörlig, kan öppna ytor för andra. Det kommer att vara mycket bevakning på Zlatan. Om jag får spela kanske jag kan springa lite och öppna för honom, sa Kiese Thelin tidigare i veckan.

– Det ska nog gå bra. Zlatan är en fantastisk spelare. Det är alltid kul att spela med så bra spelare.

Även kring de få återstående platserna i startelvan där det funnits frågetecken blir det de förväntade valen.

Andreas Isaksson står i mål och högerback spelar Pierre Bengtsson.

– Killarna är spända på att dra igång nu, det är en oerhört viktig match i kväll. Vi känner en viss press så klart men det är bara härligt, vi är laddade. Vi hoppas också på bra stöd av de cirka 500 svenska supportrar som har rest ner för att se matchen, säger Marcus Allbäck till SvFF:s hemsida.

FOTNOT: Avspark 20.45 i kväll, matchen sänds på Kanal 5.

BANK & LAUL RANKAR: 15 viktigaste spelarna i Blågult under 2000-talet

ARTIKELN HANDLAR OM