Över fyra miljoner vinst för Djurgården

FOTBOLL

Efter fem år med totalt cirka 100 miljoner i förlust kunde Djurgården på onsdagkvällen presentera en vinst med 4,5 miljoner för 2014.

Vd:n Henrik Berggren är "glad, men realist".

– Vi har sålt rätt många spelare under 2014 så vi måste kämpa på med rörelseresultatet för att känna oss helt trygga med vår ekonomi över tid, säger han.

Förra säsongen visade Djurgården upp ett katastrofresultat och backade med tolv miljoner kronor – trots gåvopengar från ett nätverk av klubbens supportrar på uppemot 15 miljoner.

Resultatet var en fortsättning på en fem år lång dyster trend på totalt 100 miljoner kronor i förlust.

På onsdagen vände trenden, då klubben kunde presentera en vinst på 4,5 miljoner kronor.

– Klart att vi är nöjda med att första gången på ganska länge visa på vinst i Djurgården. Vi har haft en del svaga år på slutet, minst sagt. Men det finns mer att göra, säger Henrik Berggren.

"Ingår att sälja spelare"

Under förra året såldes spelare för drygt 20 miljoner kronor, vilket putsar siffrorna rejält.

– Så är det. Men det ingår också att sälja fotbollsspelare i en fotbollsklubbs värld, men det är ingenting vi kan räkna med att göra varje år. Vi måste fortsätta att vara snåla, värva klokt, få publiken till matcherna och jobba med intäktsidan. Det är bara att kavla upp armarna och göra ett hårt jobb.

Var det någonstans som pengar "läckte"?

– Jag tycker att vi har ganska bra koll på kostnadssidan. Det har en tendens att dyka upp grejer under ett år som kommer lite oväntat.

– Det är klart att den matchen mot Union Berlin (träningsmatch i början av året, med kravaller) kostade oss mycket pengar. Det hade man såklart hellre använt det till mycket annat.

Det är stora skillnader i de allsvenska klubbarnas resultat. Sneglar man lite på Malmös 144 miljoners vinst?

– Ja det är är ingen tvekan om att det är stor skillnad. Det är en dröm för alla svenska klubbar att få uppleva det någon gång. Vi vill tillbaka och spela i Europa igen för att tjäna pengar. Det är målet vi har.

– Men just nu ska vi bygga detta i lugn och ro, nu har vi fått lite andrum.

ARTIKELN HANDLAR OM