Suarez: Därför biter jag mina motspelare

Reporter: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Anfallarens två förklaringar till beteendet

1 av 13
Suarez sätter tänderna i Chiellini i årets VM.

Efter bettet mot Giorgio Chiellini frågar sig hela världen hur Luis Suarez egentligen tänkte.

Redan inför VM försökte 27-åringen förklara.

– Något som inte verkar som en stor sak blir plötsligt det och du är inte medveten om din reaktion eller följderna av den, sa Suarez till Sports Illustrated.

Det är bettet som hela världen talar om efter Uruguays möte med Italien. Luis Suarez satte tänderna i Italiens försvarare Giorgio Chiellini och kan samtidigt ha avslutat sitt eget VM.

”Bråkdel av en sekund”

Men det var som bekant inte första gången. Vid två tidigare tillfällen har 27-åringen bitit en motståndare. Inför VM, i en lång intervju med Sports Illustrated, försökte anfallaren förklara varför.

– Först och främst handlar det om frustration i stridens hetta. Du blir frustrerad eftersom en spelsekvens inte gick din väg. Sedan är det också en reaktion på en bråkdel av en sekund. Något som inte verkar som en stor sak blir plötsligt det och du är inte medveten om din reaktion eller följderna av den, sa Suarez som bettet mot Chelseas Branislav Ivanovic i april 2013.

Efter den skandalen följde inte bara en lång avstängning för Suarez utan även ett gatlopp av bespottande, kritik och avståndstagande. Liverpool-ikoner krävde att Suarez skulle säljas då anfallaren svärtade ner klubbens rykte och engelska fotbollsexperter talade om att Uruguays landslagsstjärna även var negativ för hela Premier League.

I intervjun med Sports Illustrated, som gjordes inför VM och publicerades den 3 juni, uttrycker Suarez en intention att försöka förändra bilden folk har fått av honom.

– Jag vill tvätta bort bilden som en ”bad boy” som har fastnat eftersom jag inte tycker att jag på något sätt är på det sättet som jag främställts. Jag vill förändra det eftersom det är hemskt att höra och läsa det som sägs om mig.

– På planen kan passionen ibland sluka dig och du gör saker som du i efterhand ångrar. Samtidigt har du chansen att lära dig av de misstagen. Jag tycker att jag varit en bra förebild sedan förra sommaren; Jag har varit professionell, vill gå vidare och spela bra oavsett vad som sagts om mig.

Förklaringen: Ursprung och uppväxt

Det har Luis Suarez nu misslyckats med och efter VM tvingas 27-åringen återigen börja från noll för att övertyga skeptikerna om att han förtjänar att spela på den största av scener. Men frågan kvarstår ändå: Varför tappar just Luis Suarez huvudet och biter motspelare?

Anfallaren har två förklaringar: Sitt ursprung och sin uppväxt. I Uruguay finns ett ord för en fotbollsspelares vilja att vinna oavsett uppoffring: ”Garra”.

– Det definierar mig på det sättet att jag vill kämpa om varje boll, vinna varje match och blir upprörd när jag förlorar. Det ger dig ”garra”, en dålig smak i munnen, helt enkelt för att du hatar att förlora. Inte bara för mig utan för massor av uruguayaner, säger Suarez.

När det kommer till uppväxten så flyttade Suarez familj till storstaden Montevideo när han var sju år. Uruguay stod då mitt i en ekonomisk kris och Suarez föräldrar sökte sig till staden för att hitta jobb. Mamman anställdes som städare och pappan bland annat som väktare.

Två år senare skiljdes föräldrarna och Suarez tvingades möta upp mamman vid middagstid varje dag för att hämta de pengar hon tjänat under dagen. De levererade han sedan vidare till storsystern som ordnade mat till Suarez, hans fem bröder samt två systrar.

– Mamma kunde inte göra oss sällskap eftersom hon var tvungen att jobba. Det blev ett sätt att växa, att kämpa mot motgångarna och ta sig framåt. Jag tror att min hunger kommer ifrån alla prövningar som barn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN