Italien

De slutar spela efter maffians vidriga hot

Av: 

Jennifer Wegerup

FOTBOLL

Hoten från maffian blev för mycket.

Damerna i det syditalienska fotbollslaget Locri slutar spela.

Men de får nu stöd från hela Italien, däribland landets olympiska kommitté Coni.

– Jag vill se tjejerna på planen igen, de kan få livvakter, säger Conis ordförande Giovanni Malagò.

En rad hot. Uppskurna bildäck. Till sist rena dödshot.

Allt för att få kvinnorna i Sporting Locri att sluta spela fotboll. Klubbens damlag i femmannafotboll, som är mycket populärt i Italien, spelar i serie A.

Klubben och spelarna har bland annat protesterat mot våld emot kvinnor geno m att sminka sig med blåmärken i en uppmärksammad kampanj, som inte uppskattades av alla i det mer konservativa södra Italien.

”Förbundet kommer agera”

Laget låg fyra i serien innan hoten fick ledningen att inte våga fortsätta. Locris ordförande Ferdinando Armeni väljer nu att stänga ner laget.

Det italienska fotobollsförbundets, Figc, president Carlo Tavecchio rasar mot hoten.

– Den italienska fotbollen är emot allt våld och alla som vill få de som spelar att sluta. Jag vill uttrycka min totala solidarietet till Locri, lagets ledning och alla spelarna, säger Tavecchio till italienska medier och fortsätter:

– Förbundet kommer att agera.

Locris ledning erbjuds nu livvakter som eskort.

Hoten ska ha börjat för en dryg månad sen, via post, men också mail och sociala medier. Locri kommer från Kalabrien, där maffia’Ndrangeta styr. Den anses numera vara Italiens mäktigaste brottssyndikat.  Hoten mot klubben sägs ha börjat med meddelande om att ”våra kvinnor ska inte spela fotboll”.

– Jag vill säga till tjejerna att inte sluta spela. Jag blir så upprörd, eftersom vi redan är en utsatt grupp. Jag vill se en stödmatch för Locri, säger det italienska fotbollslandslagets stjärna Patrizia Panico till nyhetsbyrån Ansa.

”Jag säljer klubben gratis”

Spelarna, tränarna och klubbledningen i Locri har blivit allt räddare. Det senaste hotet blev för mycket. Klubbens president Ferdinando Armeni fick sina bildäck uppskurna och ett hotbrev faststycket på bilen ”du kommer att sluta som dina däck”. Hans treåriga dotter brukar åka i bilen och i hotbrevet stod också: ”vi vet vem som sitter i bilbarnstolen”.

Klubbpresident Armeni tackar för stödet men säger:

– Vi var inte lugna förut och känner oss inte säkra nu heller. Jag säljer klubben gratis till den som vill fortsätta att bedriva verksamheten.

På klubbens hemsida på Facebook står nu ”Game over”. Men en rad italienska ministrar, lokala politiker och parlamentsledamöter, liksom vanligt folk, engagerar sig nu i frågan som dominerar kvällens nyhetssändningar i Italien.

Ordföranden för Coni, den italienska olympiska kommittén, Giovanni Malagò, skräder inte orden.

– Locri måste spela. Jag vill se tjejerna på planen igen den 10 januari. Italien är ett modernt land, ett anständigt land. Här idrottar kvinnor också, säger Malagò och tillägger:

– Jag är beredd att göra vad som helst för att Locri ska kunna fortsätta.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More!

Extern länk från C More

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kappelin: Därför är damernas Serie A fräschare

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Italien

Fotboll

Serie A