Beslutet öppnar för en ny fotbollsvärld

avPatrik Brenning

Förändrade fotbollshistorien – nu kan han ha gjort det igen

Foto: Foto: TT / Collage: Sportbladet
David de Gea, Zlatan Ibrahimovic, Pogba och Kevin de Bruyne – fyra spelare som ryktas röra på sig i sommar och nu kan stiga rejält i pris.

Det kan bli en ännu galnare transfermarknad i sommar.

Uefas president Michel Platini öppnar för att lätta på FFP-reglerna efter att mannen som var drivande i den banbrytande Bosman-domen tagit fotbollsförbundet till domstol.

Nu kan en ny historisk förändring av sporten ske.

Jean-Louis Dupont var med och revolutionerade fotbollen när han som advokat för fotbollsspelaren Jean-Marc Bosman i december 1995 drev igenom den historiska Bosman-domen. Nu kan Dupont förändra fotbollen ytterligare en gång.

”Kommer lätta på det”

Sedan Uefa införde sina nya finansiella regler har Jean-Louis Dupont startat en rättsprocess mot det Europeiska fotbollsförbundet, skriver Independent. Även denna gång hävdar advokaten att fotbollens beslut strider mot europeisk lag.

Uefa har beslutat att klubbar, för att få delta i de europeiska turneringarna, inte får göra större ekonomiska minusresultat än motsvarande 420 miljoner kronor för säsongerna 2013/2014 och 2014/15 med en skärpning till 280 miljoner kronor 2015/16, 2016/17 och 2017/18.

Dupont har krävt att skärpningen skjuts på framtiden tills rättsprocessen är klar och nu kan han också ha fått gehör. Uefas president Michel Platini bekräftar för fransk radio att en förändring av regelverket är att vänta redan i sommar.

– Världen är svart och vit men jag kan säga det här: Jag tror att vi kommer att lätta på det, men det är fortfarande exekutivkommittén som kommer ta beslutet om det ska lättas eller liknande. Hur det blir vet vi i slutet av juni, säger Platini till RTL enligt ITV.

Öppnar för galnare marknad

FFP-regelverket, som enkelt uttryckt är tänkt att hindra klubbar från att spendera mer pengar än de drar in, har fått kritik för att det bara gynnar de redan rika och etablerade klubbarna. Jean-Louis Dupont välkomnar nu Uefas beslut att lätta på reglerna.

– När omfattningen av de här förändringarna blir kända kommer vi tillsammans med våra klienter överväga hur utvecklingen, som vid första anblick ser positiv ut, möter våra förväntningar och hur vi i så fall går vidare, säger advokaten.

Om Uefa lättar på reglementet öppnar det för klubbarna att spendera ännu mer på nyförvärv och spelarlöner. Bland klubbar som tidigare straffats för brott mot FFP finns PSG samt Manchester City och senast bland annat Inter, Roma, Sporting Lissabon och Monaco.

”Gav dem miljoner – men själv utblottad” – läs om Jean-Marc Bosmans historiska öde.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll