Michel Platini

Platini ger upp

FOTBOLL

Det europeiska fotbollsförbundets avstängde ordförande, fransmannen Michel Platini, har beslutat sig för att dra tillbaka sin kandidatur till ordförande i Fifa, det internationella fotbollsförbundet.

– Jag drar tillbaka min kandidatur. Jag kan inte, jag har inte tid eller möjlighet att möta väljarna, träffa folk, att slåss med andra, säger Platini till lequipe.fr.

Platini ville ta över efter förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter som bara dagar efter att han återvalts för ännu en period, meddelade att han skulle avgå vid en extra kongress den 26 februari. Då hade flera fotbollshöjdare börjat utredas för mutor och korruption. Och snart hamnade även Platini i utredningen, bland annat misstänkt för att ha tagit emot 17,2 miljoner från Blatter för att inte utmana honom om ordförandeposten.

– Hur vinner man ett val när man är förhindrad att delta i kampanjen? När Blatter avgick fick jag stöd från 150 olika håll Hundra från förbund och femtio brev med officiella löften. Allt på två dagar, säger Platini till lequipe.fr.

Minskat stöd

Det stödet, bland annat från de europeiska förbunden, har efter hand minskat. Det svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson fick i ett brev på torsdagskvällen besked om att Platini dragit tillbaka sin kandidatur.

– Jag tycker nog att det är ett bra besked. Sen det här uppdagades i oktober månad har hans kandidatur komplicerat mycket. Men nu har vi fått ett tydligt besked och nu när vi vet vilka som är aktuella Fifa-kandidater slipper vi sväva i ovisshet, säker Nilsson till SVT.

Avstängd i åtta år

Strax före jul stängdes Platini och Blatter av i åtta år av Fifas etiska kommitté. Platini har överklagat avstängningen och anser att han inte gjort något fel.

– Jag har kämpat som jag alltid gjort i mitt liv, men jag fick ingen möjlighet att konkurrera den här gången, säger Platini som nu ska ägna sin energi åt att försvara sig mot anklagelserna.

Vilken av de fem återstående kandidaterna som Sverige ska rösta på är oklart.

– Vi har träffat alla kandidater och kommer att ha en sittning med de nordiska länderna strax före kongressen. Vi vill lyssna med den övriga fotbollsvärlden vad som är möjligt så att den nye ordföranden får ett så starkt stöd som möjligt, säger Karl-Erik Nilsson till SVT.

TT

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Michel Platini

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Michel Platini

Sepp Blatter

Fifa