Beckham: ”Om Zlatan är aktiv då vill jag köpa honom direkt”

Peter Wennman i exklusivt möte med David Beckham

Sportbladet var enda svenska media på plats.
Sportbladet var enda svenska media på plats.

LONDON. David Beckham, 40, är möjligen en vaxdocka av sig själv.

Det är som om folk tar honom under armen och placerar honom lite överallt – ena dan är han i Antarktis, nästa sitter han i kalsongerna i Buenos Aires, tredje dan flyger han till Nepal, den fjärde gör han reklam för herrparfym i Milano, den femte köper han ett fotbollslag i Miami.

Denne man är ständigt närvarande, över hela jordklotet. Du kan inte slå upp en tidning utan att se en bild där en tjusig Beckham gör reklam för nånting.

Och så händer det att han dimper ner i en soffa i London för att prata med Sportbladet.

In english: Beckham: I would like to sign Zlatan

Med tanke på att Becks just blev utsedd till ”världens sexigaste man 2015” av Peoples Magazine, att han är en av idrottens rikaste människor, att han har fyra välartade barn med en Spice Girl (Viktoria Beckham), att han är en av Manchester Uniteds legendariska stjärnor, att han gjort 115 landskamper för England och att hans nya BBC-dokumentär väntas slå en massa tittarrekord under julhelgen, får man väl säga att jag befinner mig i ett visst underläge.

Men det är aldrig några problem med honom.

Jo, kanske ett:

Han är alldeles för artig, vänlig och snäll.

Det är inte som att göra en intervju med en halvgalning som förre lagkompisen Roy Keane, typ. Du vet att han aldrig kommer att säga nåt elakt eller kontroversiellt om nån. Det enda på senare tid är väl att han dömde ut hela det korrumperade FIFA-styret som en skam, men det var ju som att slå en skruvad frispark i mål.

Annars är han inte ens i närheten av en sån som...Zlatan Ibrahimovic. En som brukar säga impulsiva saker direkt från hjärtat. De två kunde inte vara mer olika som personer. Den ene ödmjuk och lågmäld, den andre med bröstet uppspänt som en tupp.

Sportbladets Peter Wennman och David Beckham.
Sportbladets Peter Wennman och David Beckham.

”Jag älskar Zlatan”

Så hur var förhållandet till Zlatan när ni båda var stjärnor i Paris Saint Germain?

– Otroligt bra. Det här säger jag inte bara för att du kommer från Sverige. Jag älskar Zlatan, både som person och som spelare.

Berätta mer.

– Alltså...jag har spelat med eller emot de de allra bästa i världen. Jag vill påstå att jag aldrig träffat på nån som varit så seriös under både träningar och matcher. När jag kom till Paris visste jag ju att han var en makalös talang som spelare, men att han skulle vara så tuff och skoningslös mot sig själv i alla lägen hade jag ingen aning om. Han är född till vinnare. Han är en best med enormt självförtroende, och jag är en av hans största beundrare. Om du hävdar att jag är ödmjuk som person vill jag dessutom säga att den sidan finns hos honom också.

Det låter som om du vill värva honom till ditt nya lag i Miami när den dagen kommer?

– Vi har ju fått tillstånd att bygga en arena och det kommer att ta tre år...kanske två, i bästa fall. Om Zlatan fortfarande är aktiv då vill jag köpa honom direkt. Han är ett fysiskt praktexemplar, så det är fullt möjligt. Vem vill inte ha en man som är beredd att döda för att vinna?

Hur skulle han klara sig i Premier League idag?

– Han skulle göra succé i vilket lag som helst, ingen som helst tvekan.

Nu ska Paris möta Chelsea i Champions League igen...hur går det?

– Jag har ju spelat i PSG, så jag håller på dem. Men man får aldrig underskatta Chelsea, trots resultaten på sistone (intervjun är gjord innan José Mourinho fick sparken).

Zlatan Ibrahimovic och David Beckham i PSG.
Zlatan Ibrahimovic och David Beckham i PSG.

”Stor respekt för van Gaal”

Du är ju uppväxt i en annan del av London, i Leytonstone, men var du nånsin nära att gå till Chelsea? Eller var det bara ett konstigt lag nånstans längre bort?

– Aldrig. Det ryktades om att de ville ha mig efter att jag lämnat Real Madrid, men det var verkligen bara rykten.

Din relation till José Mourinho?

– Mycket bra, a great person. Det är överraskande att han inte lyckats bättre med så bra spelare.

Och vad säger du om Manchester United och Louis van Gaal?

– De har varit ojämna. Alla United-fans vill se oss spela bra fotboll, så...jag vet inte...men jag har fortfarande stor respekt för van Gaal.

Tabellen är galen just nu.

– Jag fattar inte vad som händer! Det är flera lag däruppe i toppen och slåss, såna som man aldrig hade väntat sig...det positiva med det är väl att temperaturen höjs i ligan rent allmänt.

När hade du förresten senast nån kontakt med Sven-Göran Eriksson?

– Det är drygt ett år sen. Ingen kan få mig att säga ett ont ord om den mannen.

Så låter det bland många i hans gamla engelska landslag, Frank Lampard, Rio Ferdinand och andra – han tycks bara växa med åren.

– Så är det. Ingen har haft några klagomål efteråt. Sven var hårt arbetande och en ärlig, rejäl person. Jag tycker mycket bra om honom, och det gjorde vi allihop.

Jesper Blomqvist och David Beckham jublar efter svenskens första mål i United-tröjan 1998.
Jesper Blomqvist och David Beckham jublar efter svenskens första mål i United-tröjan 1998.

”Jesper var en underbar kille”

Du måste ändå ha tyckt att vi svenskar var ett märkligt folk...där kom Sven som förbundskapten och hade en dragspelande Tord Grip i släptåg. Tord tog till med dragspelet med sig till VM i Japan 2002.

– Men han spelade aldrig för mig, ha ha!

Synd, det som var min nästa fråga...hade du föredragit ABBA eller Tords truddelutter?

– Jag är säker på att jag hade valt Grip.

Eftersom du tycks prata väl om alla svenskar, vilka andra känner du till?

– Jag spelade ju i Man United med Jesper Blomqvist, och Bojan Djordjic minns jag också. Jesper var en underbar kille. Och bra!

När Sverige hade slagit Bulgarien med 5-0 i första matchen i EM 2004 frågade jag dig vad du trodde om fortsättningen, och du svarade ”you guys must be the favourites now”. Men hur är våra chanser i EM 2016?

– Svårt att säga. Jag känner ju nästan bara till Ibrahimovic. Allt jag kan säga är att ni alltid varit jobbiga att möta. Du vet vad du får när du möter Sverige. Det blir stentufft.

Och hur går det för England i sommar?

– Jag tror de kommer att bli starka. Matchen mot Wales blir en höjdare. Det är big games som det derbyt som fansen älskar.

David Beckham var i London för en förhandsvisning av sitt senaste stora projekt, en BBC-dokumentär där han som första människa spelar fotboll på sju kontinenter. Det var ett episkt äventyr där Becks besökte elva länder på bara 13 dar.

Som UNICEF-ambassadör reste han först till Papua Nya Guinea, där han deltog i matcher mot två olika lokala stammar, varav en spelade med en boll gjord av bananskal. Sen åkte han till en skola förstörd av jordskalv i Nepal, sen till ett flyktingläger mitt i öknen i Djibouti.

Han sov inte, duschade inte (”och ni som känner mig vet vad jag tycker om det”) och hade flygresor som varade i en evighet över hela jordklotet.

Han hamnade sen i de fattigaste områdena i argentinska Buenos Aires, vidare till Antarktis för historiens första fotbollsmatch, sen till ett hustak i Miami där han spelade mot duktiga amerikanska fotbollstjejer – och allt gick i ett rasande tempo.

Bytte med 16-årige sonen

Antarktis var speciellt, säger du. Ni spelade en match i 26 minusgrader. Men du har varit med om värre kyla?

Brooklyn Beckham.
Brooklyn Beckham.

– Ja, jag har ju varit i Lappland (I Finland och Sverige) och åkt släde och försökt träffa jultomten med mina barn. En gång när jag var i Sverige var det 39 grader kallt!

Och sen kom avslutningen...du spelade i ett All Star Lag i Manchester (coachat av Sir Alex Ferguson) mot The Rest of the World (coachat av Carlo Ancelotti). Det var den sjunde kontinenten, och det var känslomässigt.

– Det var ju dagen efter terrorattackerna i Paris. Det spöregnade. Vissa stjärnor kunde inte komma, av förståeliga skäl. Hela arrangemanget hotades att ställas in. Men till slut segrade fotbollen. Det kom 75 000 människor till Old Trafford och huden knottrades när vi alla höll en tyst minut och hyllade offren i Paris.

I andra halvlek ersattes du av din 16-årige son, Brooklyn.

– Det var den nya generationen som fick ta över, så det var extremt känslomässigt. Men sen fick jag hoppa in igen på grund av en skada, så jag kunde spela de sista 20 minuterna ihop med min egen son.

”Jag pratar ju med mamma”

Vad tyckte Sir Alex om alltihop?

– Herregud, vilken respekt jag har för den mannen. Jag märkte att jag fortfarande blev nervös av att vara i hans närhet. Det var precis som när vi var yngre, Ryan Giggs och jag hade ett glas vin framför oss, men när Fergie kom in i lokalen ställde vi diskret ner glasen under bordet. Fast vi var vuxna människor som slutat spela. Sån respekt har vi för honom.

Men din son hade visst inte det.

– Nej, han satt i omklädningsrummet och pratade i mobiltelefonen. Jag sa: men vad gör du? Stoppa undan den där! Fergie kan komma!

David Beckham och Peter Wennman.
David Beckham och Peter Wennman.

– Då tittade han upp på mig och sa:

– Men jag pratar ju med mamma!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.