Bekräftat: Hamrén lämnar efter EM

avPetra Thorén, Hampus Hagman

Publicerad:
Uppdaterad:

Slutar oavsett hur det går i sommar

1 av 2

Erik Hamréns kontrakt som förbundskapten sträcker sig bara över fotbolls-EM i Frankrike.

Nu bekräftar Lars-Christer Olsson i Fotbollförbundets styrelse att Erik Hamrén lämnar jobbet direkt efter sommarens mästerskap och att förbundet redan inlett arbetet med att hitta en ersättare.

– Han har lämnat besked att han slutar, säger Lars-Christer Olsson, andre vice ordförande på förbundet, till SVT 

Foto: Foto: Bildbyrån.
Hamrén har gett beskedet till SvFF, enligt Fotbollskanalen.

Erik Hamrén har varit ifrågasatt som förbundskapten efter att svenska landslaget gjorde ett svagt EM-kval och slutade trea i gruppen bakom Österrike och Ryssland.

Men när Blågult knep en EM-biljett via playoff förlängdes Hamréns kontrakt automatiskt över sommarens mästerskap.

Diskussionerna om en eventuell ytterligare förlängning har pågått i det tysta – även om det hela tiden har funnits en tveksamhet från bägge sidor om det skulle bli en fortsättning eller inte.

Men efter EM får svenska landslaget alltså en ny förbundskapten.

TV4:s Fotbollskanalen kan i dag berätta att Svenska fotbollförbundet (SvFF) fick beskedet av Hamrén i förra veckan och att de redan inlett arbetet med att hitta en ersättare som ska leda Sverige från och med VM-kvalet som inleds i september 2016.

Kallar till presskonferens

Namn som nämnts är exempelvis Helsingborgs manager Henrik Larsson, U21-landslagets Håkan Ericson och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Oavsett vem det blir så kommer den inte att hinna leda landslaget före VM-kvalsamlingen i september – dock finns en teoretisk möjlighet att spela en träningsmatch i samband med den.

Lars-Christer Olsson, andre vise ordförande, i Svenska fotbollförbundets styrelse berkäftar för SVT att Erik Hamrén sagt att kliver av efter EM 2016.

–  Vi har informerats i förbundsstyrelsen och det har varit ett resonemang ett tag men jag vet inte exakt när Hamrén lämnat besked. Nu pågår arbetet med med ersättare, säger han, men när en ersättare tillsätts är inte klart än, säger han till SVT.

Fotbollförbundet har nu kallat till en presskonferens med Erik Hamrén i dag klockan 13.30 där han förväntas berätta om sitt besked.

Redan i oktober bekräftade Håkan Sjöstrand för Sportbladet att arbetet med att hitta en efterträdare hade startat.

– Här och nu så handlar det om att stödja Erik, men självklart jobbar vi med scenarioplanering, det ingår i jobbet, så att vi har en förberedelse. Ytterst är det förbundsstyrelsen som jobbar med det, vi tittar på allt, sa Håkan Sjöstrand då.

Hur fungerar det rent praktiskt, har ni kontakter med kandidater i inofficiella samtal, finns det en lista…?

– I grund och botten jobbar vi med kravprofiler, det är det som får styra. Det är lätt att börja med namn, men det handlar om krav och det är en fråga som alltid finns på agendan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM