Hit ska vi!

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Om exakt ett år invigs VM i fotboll så här är läget just nu

1 av 2 | Foto: REUTERS
INVIGNINGSARENAN Stad: Söul. Arena: Söul World Cup Stadium. Publikkapacitet: 64677.

Om exakt ett år inleds tidernas största fotbollsfest.

VM i Japan och Sydkorea.

Sverige vill inte missa partyt, men då krävs att Henrik Larsson, Marcus Allbäck eller någon annan spelare kliver fram mot Slovakien och Moldavien.

Som målskytt – och festfixare.

För det är i kvalmatcherna på lördag och onsdag som fotbollslandslagets öde kommer att avgöras.

■Biljetterna

Oj, oj, oj, vilket sug. Tiotusentals fotbollsälskare från inte mindre än 82 länder har redan ansökt om biljetter till de 64 VM-matcherna. Men den som vill se finalen på plats i Yokohama får gräva djupt i plånboken. Priset för den billigaste biljetten:

7 392. Kronor, inte yen. Å andra sidan finns det ju 3 100 000 biljetter till andra matcher...

Arenorna

Arrangörerna i Japan och Sydkorea har satsat åtskilliga miljarder på att bygga moderna anläggningar. Allt är nytt, nytt, nytt. Enbart finalarenan, Yokohama International Stadium, kostade 60 000 000 000 yen, närmare 5,3 miljarder kronor. Stadion öppnade i oktober 1997, andra är fortfarande under uppbyggnad.

Intresset

VM har betytt ett rejält uppsving, inte minst för klubbarna i den japanska ligan, J-League. Äntligen har storpubliken hittat tillbaka på läktarna. När lag kring Tokyoområdet möts är det ofta 40 000–50 000 personer på plats. ”Baseball är den största sporten i Japan, men fotboll är också väldigt populär”, säger Nami Abe på Yokohama International Stadium.

Lagen

32 lag gör upp om VM-guldet i Japan och Sydkorea. Tre av dem är redan klara. Värdnationerna och regerande världsmästarna, Frankrike, behöver inte kvala för att få delta i mästerskapet. Efter kvalspelet delas VM-lagen upp i åtta grupper, där ettan och tvåan går till slutspel. Finalen spelas i Yokohama den 30 juni 2002.

Tv

Sveriges television och TV4 ska direktsända 45 matcher. De övriga 19 kommer att eftersändas eller visas som sammandrag. Den som inte nöjer sig med det kan via pay-per-view se matcherna på Canal Digital.

Stefan Holm

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.