Guidettis försvarstal för kompisen Lindelöf

Två svenska nyckelspelare ifrågasatta: Kommer bli en av de bästa i världen

Foto: BILDBYRÅN

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Under våren pekades Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf ut som svensk fotbolls framtid men när VM-kvalet nu ska avgöras kommer de båda som två frågetecken.

För att Sverige ska nå VM vilar nu mycket av ansvaret ändå återigen på just den duon.

– Det finns ingen tvekan om att Viktor kommer bli en av de bästa försvarsspelarna i hela världen, säger lagkamraten John Guidetti.

De var tveklöst Sveriges två hetaste fotbollsspelare i somras. Emil Forsberg hade slagit assistrekord i Bundesliga och placerades i några av världens största klubbar men blev ändå kvar i RB Leipzig. Victor Nilsson Lindelöf pekades i sin tur ut som en kommande världsback och blev också klar för mäktiga Manchester United.

Sverige–Italien – superfakta 00:28

”Jag var sjuk i början”

I landslaget har ett stort ansvar också vilat på duons axlar. Forsberg har den fria rollen på mittfältet med uppgiften att vara den som nystar upp hål i motståndarlaget och Lindelöf kommer mot Italien på fredag att prövas ordentligt som en av två centrala pjäser i det svenska försvaret. Men i vilken form är de egentligen?

Forsberg har visserligen gjort två mål i Champions League men bara noterats för två assist på nio matcher i Bundesliga.

– Jag var sjuk ganska mycket i början men det är ingenting jag vill skylla på. Jag känner att jag kommer tillbaka nu sakta men säkert. Det är roligt att spela fotboll, det har det alltid varit oavsett om man gör poäng eller inte, säger Forsberg.

I landslaget har målproduktionen också varit svag. Trots att Sverige gjort 14 mål på höstens fyra landskamper står 26-åringen själv på blott ett mål efter att bland annat ha bränt en straff i 2-3-förlusten borta mot Bulgarien.

– Det är ingenting jag lägger någon energi på utan huvudsaken är att vi vinner. Jag känner mig delaktig ändå eftersom jag får vara med och hjälpa till.

”Då skulle VM-finalen fortfarande pågå”

Victor Nilsson Lindelöf bedyrar också att hans form är god trots petningarna under, och kritiken för, höstsäsongen i Manchester United. Skulle den 23-årige försvararen mot förmodan ändå tveka kan han alltid vända sig till kompisen John Guidetti för ett inspirationstal.

På tisdagen höll anfallaren ett anförande av klass till Lindelöfs försvar.

– Jag tror allt blir lite uppblåst eftersom han spelar i Manchester United, en av världens största klubbar. Jag tycker Viktor har gjort det jävligt bra. Han har kommit dit, han spelar på en jävligt hög nivå, de matcher han spelat har de vunnit och han har presterat. Sedan säger folk att han gjorde ett misstag i Premier League och det kanske det var men det är ett misstag och det kan alla göra. Jag gör tusen misstag, jag brände ett öppet mål mot Manchester United så vi inte kom till Europa League-finalen. Shit happens. I en VM-final om det blir straffar kommer ju någon att missa. Annars spelar man ju fortfarande VM-finalen än i dag om ingen missar. Det är sånt som händer men om du ska lyckas måste du misslyckas. Annars kommer det inte gå. Ibland kommer du göra misstag men då är det bara att ställa sig upp och vara starkare. Det vet jag att Viktor kommer göra. Han kommer ha en fantastisk och lång karriär i Manchester United och han kommer bli en av de bästa försvarsspelarna i hela världen. Det har jag ingen tvekan om. Jag vet om hans kvalitéer, jag vet vad han besitter och vilken fin person han är på insidan. Han har alltid fötterna på jorden oavsett och ändras aldrig som person. Jag är tacksam över att kalla honom min kompis och han är en fantastisk fotbollsspelare.