”Tror många spelare vill vara oss”

Hammarbys satsning bär frukt

Publicerad 2023-06-07

Profilvärvningar och talanger som tar kliv.

Hammarbys breda satsning har etablerat klubben i toppen.

– Jag tror att många spelare vill vara oss just nu, säger Matilda Vinberg.

Följ ämnen

Det har gått fort för Hammarby.

För tre år sedan spelade Stockholmslaget i elitettan och nu är man nyblivna cupmästare samt en guldaspirant i damallsvenskan.

– Vi har gjort otroligt mycket på kort tid. Vi har hittat det rätta laget och det rätta sättet att spela vårt spel på, säger Matilda Vinberg.

En fingervisning om vad som komma skall var i slutet av 2020. Hammarby var precis uppflyttade till damallsvenskan men trots det lyckades man landa prestigevärvningen Madelen Janogy.

Sedan dess har laget tagit kliv och landslagsmeriterade profiler som Jonna Andersson och Julia Roddar har anslutit och talanger som Matilda Vinberg och inlånade japanskan Maika Hamano är tongivande i laget.

– Jag tror att det har jättemycket att göra med att Hammarby är en storklubb vilket lockar spelare, framför allt med det publikstöd vi har på damsidan. Jag tror att många spelare vill vara oss just nu. Som jag sagt genom mina år i Hammarby så har min utveckling gått väldigt ärligt fort och bra och det är tack vare den miljön jag är i, säger Vinberg.

”Känns otroligt bra”

När Madelen Janogy vände hem till Sverige i december 2020 var det från den tyska storklubben Wolfsburg. Den 27-åriga stjärnan är öppen med att hon är sugen på ett nytt försök i utlandet men hon har ingen stress – och hon vill uppnå mer med Hammarby.

– Jag trivs otroligt bra här. Mitt fokus är här samtidigt som jag vill ut igen, det är mitt mål. Men det är ingen stress eller krav att det måste ske i år eller nästa år. Jag tar det som det kommer och följer min magkänsla och just nu känns det otroligt bra här, säger Janogy.

Är inte klar

När eller om Janogy lämnar är oklart. Att lämna klubben samtidigt som man har etablerat sig i toppen i Sverige vore tufft, det råder det ingen tvekan om.

– Verkligen, och det var en av anledningarna till att jag blev kvar – att jag inte känner mig klar. Jag har höga mål tillsammans med klubben, säger hon.

Ett av målen är att sluta högst upp i den damallsvenska tabellen i höst.

– Vi är inte klara. Med det menar jag också sättet vi spelar på, vi har också saker att utveckla och känna det lilla sista ska finnas där. Det är också ett SM-guld som står på spel, säger hon.