Sista matchen före VM – då har Sverige flera frågor

100 dagar kvar till mästerskapet

Uppdaterad 2023-04-13 | Publicerad 2023-04-12

GÖTEBORG. Sverige avslutade VM-uppladdningen med två käftsmällar på fem dagar.

Nu finns det en del frågetecken inför sommarens mästerskap.

– Det är klart att man hade önskat att det fanns ytterligare en match, säger Stina Blackstenius.

En tung 0–1-förlust mot Danmark i Malmö följdes upp av en om möjligt ännu tyngre 3–3-match mot Norge i Göteborg.

Det går att konstatera att den sista landslagssamlingen före sommarens fotbolls-VM lämnade en del att önska.

Två sena mål

Efter tisdagens match mot Norge pratade många av spelarna om att det kändes som en förlust. Precis som mot Danmark kunde man inte hålla ihop det och i matchens absoluta slutskede släppte man in ett baklängesmål.

Men något matchtillfälle att slipa på de frågor som har uppstått blir det inte inför avresan till Australien och Nya Zeeland om nästan 100 dagar.

– Det är klart att man hade önskat att det fanns ytterligare en match med tanke på hur lång tid det är kvar. Varje match är värdefull men nu är det bara att acceptera att vi inte har några fler innan vi möts upp före VM, säger Stina Blackstenius.

Hon fortsätter:

– De här två matcherna kommer att vara viktiga på sitt sätt. Vi har mycket att lära med tanke på 0–1-förlusten och att vi tappade en ledning i dag.

”Jättelång tid”

Kosovare Asllani pratade inför matchen mot Norge om att det är ”sjukt” att det är den sista matchen med tanke på att det är så långt kvar till mästerskapet. Hon är inte den enda som tycker att det är lång tid kvar.

– 100 dagar kvar känns som jättelång tid, säger Johanna Rytting Kaneryd och fortsätter:

– Utmaningen är väl att vi är ifrån varandra och inte spelar ihop oss och spelar tillsammans. Men vi har förläger innan VM, så jag tror att vi kommer ha tid att göra det också.

Fotbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider • Allt om turneringen

Johanna Rytting Kaneryd.

Försvarsspelet – ett frågetecken

Något som går att se som ett frågetecken inför mästerskapet är Sveriges försvarsspel och agerandet i slutet av matcherna.

– Det känns sjukt frustrerande i efterhand att åka på två sådana sena käftsmällar i två matcher i rad. Det är absolut någonting vi måste titta på. Vad betyder det? Att det än en gång blir ett sent avgörande? Det betyder att vi måste lära oss att hantera slutskeden av matcherna ännu bättre, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Mot Norge blev det alltså tre insläppta mål och flera spelare uttrycker att det finns mycket att lära sig av matchen.

– Vi släpper in tre mål mot ett lag som inte har jättemycket chanser. Jag vet inte vad jag ska säga om vad man ska se över men vi måste ta lärdom, säger Fridolina Rolfö.

Hur VM-redo känner du att ni är?

– Man har lärt sig under de här åren att de här genrepen kan gå bra eller dåligt och sen kan det gå bra eller dåligt i mästerskapet. Men det kan vara något positivt i att ta lärdom av det nu och inte åka på det i mästerskapet i stället. Det är min förhoppning att vi kan utvecklas och se över saker nu och bli ännu bättre för vi har stor potential i laget, säger Rolfö.

Fridolina Rolfö.