Salomonsson poängräddare på tilläggstid

Foto: C MORE

avStefan Alfelt

FOTBOLL

ÖSTERSUND. Östersund skulle bara leka in avgörande 2–0.

Då kom Emil Salomonsson flygande. Snabb kontring, straff av Emil och 1–1 men matchhjälte vill han inte kallas.

– Poängräddare kanske.

Foto: C MORE
Straffsituationen.

Poängräddare blev Emil definitivt. Även om Bobo Sollander stod offside när han skulle lägga in bollen i mål men fick se bollen stoppas av Salomonssons blixtrande block. Saman Ghoddos hade vunnit en duell med Mattias Bjärsmyr. Spelade vidare till Brwa Nouri som rullade fram till Sollander.

Det borde ha varit 2–0 och en vunnen hemmamatch men Emils räddning räddade Göteborg.

– Jag försöker bara täcka målet och offra mig för lagets skull. Får bollen på foten och 30 sekunder senare har han blåst straff för oss. Bara att peta in den också. Jag är ensam mot halva Östersund känns det som.

– Hade han blåst offside hade vi inte kanske inte fått chans att ställa om och de hade kunnat hinna hem på ett annat sätt. Det kanske blev det bästa av det som hände ändå, säger Salomonsson.

”Roligare att hjälpa än stjälpa”

Den blockade bollen hamnade hos Lawson Sabah som skickade långt mot Thomas Rogne som klackade vidare till Henrik Björdal som kom först på bollen och sen föll för Östersundmålvakten Andreas Anderssons lätta handpåläggning.

Emil Salomonsson stegade fram och placerade in 1–1 med bara sekunder kvar av de fyra tilläggsminuterna. Ett fullständigt osannolikt slut på en intensiv match.

– Jag har fått förtroendet och det är kul att sätta dit straffarna. Klart att vi vill vinna men som matchen utvecklade sig och det stod 1–0 till dom när matchklockan stod på 93. Då är man glad för en poäng.

I förra omgången blev han syndabock när han tappade boll så att AFC kunde kvittera till 1–1.

– Det är jobbigt när man gör det dåligt för laget. Tycker jag gjorde en bra match även förra gången men var inblandad i det avgörande målet. Då är man aldrig nöjd. Roligare att kunna hjälpa sina lagkamrater än att stjälpa.

”Obesegrade – det är aldrig fel”

Emil stod i första halvlek för en perfekt passning från högerkanten, som borde lett till 1–0-ledning.

– Vi kommer runt på deras vänsterkant och Tobbe (Hysén) får foten på den, men det är en väldigt bra räddning av keepern. Hade varit kul att få första målet.

Östersunds Andreas Andersson gjorde en fantastisk räddning. Matchens stora prestation.

Efter 1–1 och den obesegrade starten är ändå fortfarande frågan var årets IFK Göteborg står?

– Vi gör en helt OK bortamatch. Har lite chanser. Östersund har lite chanser. Våra fans kommer inte att vara nöjda med en poäng här uppe. Men vi är obesegrade. Det är aldrig fel.

Och även om Sollander stod offside var det Emils snabba dykning som räddade poäng till Blåvitt.

– I min bok räknar jag det som en räddning, säger Emil Salomonsson.

ARTIKELN HANDLAR OM