Uppmanar till strejk: Rasism dödar sporten

Publicerad 2017-05-05

Sulley Muntari protesterade mot rasistiska påhopp – och stängdes av.

Nu uppmanas hans kollegor i Serie A till att spelstrejka om inte avstängningen upphävs, enligt BBC.

– Jag skulle göra det till 100 procent – för rasism dödar sporten, säger Muntaris landsman Godfred Donsah som spelar i Bologna.

Det var förra helgen som den tidigare Inter- och Milan-spelaren Sulley Muntari bisarrt nog blev utvisad med en matchs avstängning som följd i Serie A.

Detta efter att Pescara-spelaren klivit av planen i i protest i bortamötet med Cagliari där han vid upprepade tillfällen fick stå ut med rasistiska glåpord från publiken.

Det italienska fotbollsförbundet valde att inte häva avstängningen trots de speciella omständigheterna – något som gett upphov till irritation.

Uppmanar till strejk

Till helgens ligaomgång uppmanas flera att spelvägra så vida inte Muntaris avstängning upphävs. Den som ligger bakom initiativet är den förre Tottenham-spelaren Garth Crooks, 59, som numera är aktiv i antidiskrimineringsorganisationen ”Kick it out”, enligt BBC.

– Det handlar om att adressera rasism tillsammans, som svarta spelare och som vita spelare. För det är endast på det sättet som vi kommer ta oss förbi det här problemet inom fotbollen, säger Garth Crooks.

”Vore ett stort steg”

En som definitivt stöttar Sulley Muntari och backar Garth Crooks förslag om spelarstrejk är Bolognas mittfältaren Godfred Donsah.

– Jag kommer göra det till 100 procent, för rasism är något som dödar sporten, säger 20-åringen från Ghana.

– Jag tycker att avstängningen mot Sulley Muntari ska hävas för att ”boosta” kampen mot rasism inom fotbollen.

Donsah tillägger:

– Om några spelare kan skippa några matcher för att upplysa den etniska misskötseln som pågår inom fotbollen så vore det ett stort steg i rätt riktning.