”Hittat nytt kryphål – kan bryta med PSG”

Neymar i domstol mot Barça – kan sedan lämna för Barça

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Först ska Neymar vinna sin stämningsansökan mot FC Barcelona.

Sedan ska 27-åringen ta PSG till Fifa för att få lämna klubben – för FC Barcelona.

Välkomna till den moderna fotbollen.

Vad är viktigast att investera i som professionell fotbollsspelare? En bra tränare, en kunnig agent eller en slipad skatteplanerare? I Neymars fall verkar det i alla fall vara en riktigt påläst advokat.

Stämt Barça på 281 miljoner

2017 ville brassen lämna Barcelona för franska PSG och lyckades genom att utnyttja en skrivelse i sitt kontrakt köpa sig själv ur avtalet för 222 miljoner euro (2,4 miljarder kronor med dagens kurs). Den 27 september möts nu Neymar och hans gamla klubb Barcelona igen – men denna gång i rättsalen.

Neymar har stämt Barça med ett krav på motsvarande 281 miljoner kronor som 27-åringen anser sig ha rätt till som bonus för att han skrev på ett nytt kontrakt med klubben bara månader innan övergången till PSG. FC Barcelona har i sin tur svarat med att stämma brassen på 810 miljoner kronor för kontraktsbrott.

Foto: Andre Penner / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

Det som gör affären extra delikat är att Barcelona så sent som för en vecka sedan försökte köpa loss Neymar från Paris Saint-Germain och ta honom tillbaka till Spanien. Något som även påstås vara Neymars högsta önskan.

Allt föll dock på att PSG nobbade alla Barcelonas bud – något som också kan sluta i en juridisk tvist.

Kan bryta PSG-avtalet

Enligt spanska El Mundo Deportivo har Neymar nämligen hittat ett kryphål även i kontraktet med PSG som gör en comeback i Barça möjlig redan nästa sommar. En skrivelse i Fifas regelverk ger mycket riktigt en spelare – som är under 27 år och som har spelat i sin klubb i tre utan att ha förlängt sitt kontrakt – rätt att bryta sitt avtal med klubben.

Om spelaren väljer att utnyttja möjligheten blir det sedan upp till Fifa att bestämma hur stor summa klubben ska kompenseras med.

Nästa sommar har Neymar varit i PSG i tre år och kan därför inom 15 dagar efter säsongens sista match bryta kontraktet. Enligt El Mundo Deportivo har brassens advokater, genom att studera reglerna och två prejudicerande fall, kommit fram till att kompensationen till PSG sedan kommer landa på omkring motsvarande 1,8 miljarder kronor.

Vi får hoppas att Neymar inte betalar sina advokater per timme. Å andra sidan verkar de vara värda varenda krona för brassen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.