Wesström: ”Har ett stort ansvar”

Av: Emelie Fredriksson, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu bryter Björn Wesström tystnaden.

AIK:s vd säger att beslutet att sparka tränaren Rikard Norling handlade om att det blev för mycket fokus på spelidén – men också att ansvar ligger hos honom själv.

– Självklart har jag ett stort ansvar, säger den tidigare sportchefen i Studio AIK.

AIK:s huvudtränare tränare Rikard Norling sparkades i måndags efter en svag öppning av säsongen då det bara blivit tolv poäng på elva matcher med ett nytt spelsystem som inte fungerat hittills.

Vd:n och klubbdirektören Björn Wesström, som var sportchef fram tills 1 april, har inte kommenterat det hela – förrän nu.

”Lämnar till andra att värdera”

I en intervju i AIK:s egna kanaler talar han nu ut om den senaste tidens händelser i klubben och också om sitt eget ansvar.

– Självklart har jag har ett stort ansvar. Jag har anställt Rikard Norling och hela hans stab och skrivit avtal med samtliga spelare, säger Wesström i Studio AIK och fortsätter:

– Sedan lämnar jag till andra att värdera vad det är förknippat med för konsekvenser för framtiden. Det är väldigt svårt att göra en egen sådan bedömning och det är inte mitt jobb eller mitt ansvar.

AIK:s VD Björn Wesström.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
AIK:s VD Björn Wesström.

Att han inte kommenterat styrelsens val att sparka tränare förrän nu tycker han inte är så märkligt.

– Jag har förstått att det finns en del kritik att jag inte varit speciellt synlig, vilket kopplat till den roll jag har i dag har har noll verkningsgrad. Jag har gjort ett jobb som förhoppningsvis underlättar de processer som ligger framför oss. Mer än att vara någon talesperson för sport-herr.

Träffat tre kandidater

I Studio AIK ger Björn Wesström sin bild av varför Rikard Norling fick sparken.

Det hänger ihop med den förändring AIK Fotboll gemensamt beslutade om mellan säsongerna 2019–2020. Planen var att gå från fokus på resultat till fokus på ett ”resultatben” och ett ”utvecklingsben”. Det skulle ge hela klubben en ny och större energi, men kantrade åt andra hållet, menar Wesström.

– Det gäller att hitta balansen från det som tidigare varit resultatcynism, och nu blev någon slags spelidéscynism där spelidén egentligen ibland trumfade sättet att ta poäng. Flexibiliteten däremellan kanske inte har varit till resultatens fördel utan snarare till utveckling av spelidéns fördel.

Björn Wesström avslöjar i intervjun att klubben träffat tre personer som kan vara aktuella att ta över tränarjobbet i storklubben.

– Vi har träffat tre kandidater, det är där vi är i urvalsprocessen. Det har vi gjort utifrån en enorm bruttolista. Den listan blir betydligt större den dagen man meddelar att AIK byter tränare för herrlaget. Då öppnas det upp möjligheter som man inte kan ha koll på.

Publicerad:

LÄS VIDARE