Avslöjar: Kontraktet går ut redan i oktober

Martin Olsson i intervju om nya rollen och framtiden

HELSINGBORG. HIF kan tappa sin viktigaste spelare när allsvenskan ska avgöras.

Sportbladet kan avslöja att Martin Olssons kontrakt går ut redan i oktober.

– Om jag lämnar för en annan klubb så borde de klara av det ändå, säger mittbacken i en intervju om sin nya, oväntade roll i HIF.

Martin Olsson har imponerat stort i Helsingborgs IF.

Efter att inte ha spelat en tävlingsmatch sedan i december 2018, då han drog av hälsenan i en Championship-match i England, gick han in och visade klass direkt i HIF i juni.

När Andreas Granqvist hamnade på skadelistan i inledningen av serien fick vänsterbacken ta klivet in som mittback och där har han varit en av hela allsvenskans bästa försvarsspelare samtidigt som han har utvecklats till en lagpappa av stora mått i ”Granens” frånvaro och blivit lagkapten.

Förlängde den 1 juli

32-åringen har inte hymlat om att han vill utomlands igen. Trots det förlängde han sitt korta avtal med HIF den 1 juli.

Det uppfattades då som att det kontraktet gällde säsongen ut. I sitt pressmeddelande uppgav HIF aldrig hur långt avtalet var utan skrev bara att ”ambitionen är att han ska stanna i klubben säsongen ut”.

Men för Sportbladet avslöjar Olsson att hans kontrakt bara sträcker sig till slutet av oktober.

– Jag har kontrakt till oktober. Sedan får vi ta det därifrån, om jag blir kvar längre eller inte. Men just nu respekterar jag kontraktet jag har och fokuserar på varje match.

Det betyder att bottenlaget kan tvingas klara sig utan sin viktigaste spelare när allsvenskan ska avgöras. Årets säsong tar ju inte slut förrän en vecka in i december.

Det ligger dock ett nytt avtal klart som sträcker sig säsongen ut.

– Vi får se om jag är här till oktober eller hela säsongen. Om jag lämnar för en annan klubb så borde de klara av det ändå. Då hoppas jag att jag har pushat de yngre så att de blivit starkare mentalt. Jag ska pusha dem varje träning och varje match. Det handlar mer om det mentala än det fotbollsmässiga för våra yngre spelare.

Pushar de yngre

Hans starka comeback går förstås inte utländska klubbar förbi.

– Men jag har inget konkret.

Olsson tar verkligen papparollen i HIF på allvar.

– Jag vet vad de unga behöver, speciellt här i Sverige om de vill gå utomlands. Jag kan pusha dem på ett annat sätt än om man är utomlands. Det är uppe i huvudet de ska bli starkare.

Har den här rollen känts naturlig för dig?

– Ja, jag gör inte något som inte är jag. Jag pratar när jag ska prata. Jag pushar dem när jag måste. Man kan inte göra det hela tiden.

Vi som mest följt Olsson, som drog till England redan som 18-åring och spelat där fram till han kom till HIF i våras, i landslaget har nog haft svårt att se honom som kapten i ett allsvenskt lag med det här självpåtagna ansvaret i ett ungt lag.

– Jag gillar den rollen faktiskt. Det är kul att få vara kapten också. Det är mig folk kan lita på när jag är på planen.

Snackar hellre engelska i intervjuer

Dessutom är det Olsson, som aldrig känts riktigt bekväm i intervjusituationer i landslaget, som media vill prata med inför och efter matcherna (tv vill helst ha honom i pauserna också).

– Jag tycker det är en kul grej. Men jag hade hellre tagit det på engelska. Jag är mer bekväm med att prata engelska i intervjuer för det har jag gjort i så många år.

Olsson var avstängd senast mot Sirius (förlust 1–3) men är tillbaka i returen hemma på Olympia i kväll.

Vi har inte sett det bästa av Olsson ännu.

– Jag kan höja mig. Jag är inte på 100 procent ännu, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.