Utreder matchfixning i S:t Eriks-Cupen

Polisen har inlett en utredning om matchfixning i S:t Eriks-Cupen.

Ett antal domare ska ha blivit kontaktade och erbjudits betalning för att döma matcher på ett visst sätt.

– Vi ser allvarligt på det och har inlett en utredning, säger Fredrik Gårdare, chef på polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Stockholm Fotbollsförbund har den senaste veckan fått uppgifter om att ett antal domare kontaktats av, för dem okända personer, och erbjudits betalning för att döma matcher matcher i Stockholms stora ungdomsturnering S:t Eriks-Cupen på det sätt som avsändaren har önskat. 

Domarna har blivit kontaktade via telefon och har själva meddela Stockholms Fotbollförbund som i sin tur kontaktat polisen.

– Vi ser allvarligt på det och har inlett en utredning. I övrigt går vi inte ut med någon information, säger Fredrik Gårdare.

Vet ni om det erbjuds spel på matcher S:t Eriks-Cupen?

– Vi har precis fått in det här och vi bildar oss bästa möjliga lägesbild just nu.

”Kan detta vara ett sätt att rekrytera"

Chefen för Stockholms Fotbollförbundet Björn Eriksson vill inte säga hur många domare det handlar om, men tror att det är fler än de fått information om.

– De (domarna) har hört av sig frivilligt till oss och då tror vi att mörkerantalet är större. Vi håller på att samla information nu. Vi ser jätteallvarligt på det, men än så länge vet vi inte så mycket mer. Det kan vara allt från bus-samtal till spelsyndikat, vi har ingen aning, säger han.

Hur stora summor handlar det om? 

– Inte speciellt stora. Vi har svårt att se att det förekommer spel på den här typen av matcher. Det är ingen upp- och nedflyttning, det är inga tävlingsmatcher utan utbildningsmatcher. Det måste vara något annat som ligger bakom.

Eriksson vill inte spekulera i vad det kan vara, men på sin hemsida skriver förbundet ”Även om summan som erbjudits domare är relativt liten, kan detta vara ett sätt att "rekrytera" domare för framtida större uppgifter. Det kan bli väldigt svårt att ta sig ur greppet om man en gång accepterat en summa för att "fixa" en match, hur liten första summan än är.”.

Uppgifterna är heller inget Fredrik Gårdare vill kommentera.

– Vi lämnar inte ut någon information av sekretesskäl. Det är både för de drabbades hänsyn och också för utredningstekniska skäl, säger han.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.