Allsvenskan i fotboll

Matchhjälten: ”En känslobomb på alla sätt och vis”

”Har inte ens vågat föreställa mig såna här moment”

Av: 

Andreas Käck

Malin Wahlberg

Makoto Asahara

FOTBOLL

Han avgjorde stormötet mot Malmö.

Då kom alla känslorna på en och samma gång.

– En känslobomb på alla sätt och vis. Kunde inte hålla tillbaka tårarna, säger Richard Magyar efter 2–0-segern mot Malmö FF.

Hammarby hade slagit Malmö FF med 2–0 och gått upp i serieledning.

Och den 28-årige mittbacken Richard Magyar visste knappt var han skulle ta vägen – med alla de känslor som behövde släppas lös.

För några minuter innan slutsignalen hade han hittat rätt i straffområdet på en Darijan Bojanic-frispark och skjutit Hammarby till en 2–0-ledning, och samtidigt upp i en allsvensk serieledning.

– Man fick torka tårarna och fokusera, säger Magyar om de där övertidsminuterna som trots allt fanns kvar att spela efter målet.

Går det ens att beskriva känslan när du sätter 2–0-målet?

– Jag satt och tänkte på det efter matchen. Jag tror inte man kommer ha så här starka känslor i livet. Svårt att utsätta sig för situationerna som kan ge så starka känslor. Man får verkligen njuta och ta tillvara på det.

Talat om psykisk ohälsa

När slutsignalen gick så släpptes den där potpurrin av känslor lös. Kanaliserade i en ström av tårar som föll mot Tele2 arenas konstgräs.

Tårar av glädje eller tårar av lättnad?

– Det vart nog en väldigt blandning av allt möjligt. Var alla känslor på en gång. Mycket glädje. En känslobomb på alla sätt och vis. Kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Richard Magyar är inte bara en viktig pjäs i ett SM-guldjagande Hammarby. Han är också en stark röst när det kommer till frågor som är viktigare än fotbollen då han talat öppet om psykisk ohälsa och självmordsprevention.

Och hans resa han gjort var en stor del till den stora känsloyttringen.

– Jag är så emotionellt nära Hammarby på alla sätt och vis. Min egen resa. Jag har pratat öppet om det. Mitt liv har varit så mörkt i vissa situationer att jag inte ens våga föreställa mig såna här moment. Såna här stunder. Jag är väldigt stolt över mig själv bara, säger Magyar.

”Det är stort”

Efteråt hyllas han av tränaren Stefan Billborn.

– Jag tycker våra innerbackar gör en fantastisk insats. Han har haft en fantastisk comeback och till och med krönte det med en hjärnskakning. Det är stort. Det är tryck att spela här så jag tror att det är lite förlösande, säger Billborn.

Lagkamraten Alexander Kacaniklic stämmer in i hyllningskören.

– Jag har sett att han har pratat om det (psykisk ohälsa) vilket är jättebra. Det pratas inte tillräckligt om det. Men ska jag vara ärlig är det inget jag har märkt av på honom. Han är alltid en positiv kille som stöttar alla andra. Man såg på honom hur mycket det här betyder efter slutsignalen.


Fyra lag (!) på samma poäng – men Djurgården med en match mindre spelad.

Så här tror läsarna att guldstriden slutar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS


Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Bank: Vad är en monsteråk utan tre bärande delar? Bra nog för extas

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Hammarby IF Fotboll

Malmö FF

Fotboll