Malmö FF gruppvinnare efter seger

avErik Karlsson, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Markus Rosenbergs sista match slutade med seger mot FC Köpenhamn och avancemang till Europa League som gruppsegrare.

Det innebär att ett nytt miljonregn och seedning i 16-delsfinalen där MFF duckar nästan alla storlag.

– Det är häftigt, säger Arnor Traustason.

Malmö behövde göra det exakt lika bra borta mot FC Köpenhamn som Dynamo Kiev gjorde det hemma mot Lugano. De flesta väntade sig att det skulle innebära ett segerkrav för MFF i den tuffa bortamatchen – men Lugano satte ett skrällmål precis innan halvtid som gjorde att mötet på Parken plötsligt förvandlades till en ren kamp om gruppsegern.

Chanserna var fåtaliga och det dröjde till drygt 75 minuter innan MFF hade någon alls att tala om. Den gången missade Markus Rosenberg chansen till ytterligare ett avskedsmål. Men bara minuten senare stack Arnor Traustason fram huvudet på ett inspel och via förre Östersundsbacken Sotiris Papagiannopoulos styrdes det in till MFF-ledning.

”Har tur”

– Jag har tur att nicken touchar ”Sotte” och går in i mål. Jag var rätt man på rätt ställe, säger Arnor Traustason.

Ett mål som säkrade en skrällseger i gruppen före FCK.

– Det är häftigt att vi har vunnit gruppen. Vi fick jobba hårt för det, säger Arnor Traustason.

Det innebär att MFF får en gruppsegerbonus värd drygt 11 miljoner kronor samt att man kan räkna hem ytterligare minst 5,5 miljoner oavsett om man inte tar sig vidare från sextondelsfinalen.

Tjänat 77 miljoner redan

Lägg till det redan garanterade 38 miljoner kronor för segrar i kvalet och att man kvalat in till turneringen och matchpremier värda 22 miljoner kronor för tre segrar och två oavgjorda matcher så är man uppe i totalt 77 intjänade miljoner – plus ytterligare tv- och marknadsintäkter.

Segern ger också seedning i nästa omgång vilket innebär att man garanterat slipper lag som Salzburg, Arsenal, Inter och Ajax.

Bland de lag som Malmö kan ställas mot finns fortfarande CL-treor som Olympiakos, Sjaktar Donetsk, Club Brügge samt grupptvåor som Wolverhampton och Roma.

– Jag har inte hunnit tänka ens på att vi kommer bli seedade. Vi gav Chelsea två bra matcher förra gången. Vi kommer göra ännu bättre matcher den här gången i 16-delsfinalen, säger Arnor Traustason.

Gruppsegern ger också Malmö rätten att kalla sig Nordens bästa klubb, medger FCK-svensken Pierre Bengtsson.

– Det är Malmö FF som är bäst just nu. De har vunnit gruppen och vunnit mot oss här i Parken. De har rätt till den statusen, säger Bengtsson.

Slutspelet lottas på måndag klockan 13.00.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM