Ska lottas: ”Kan bli lite orättvist”

Så påverkas svenska lagen i Europakvalet

Av: Andreas Käck

Publicerad:

Nya förutsättningar gäller för svenska lag som ska kvala till Europa.

De första kvalomgångarna avgörs via enkelmöten – och spelplatserna lottas.

– Det kan bli lite orättvist, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Extrema situationer kräver extrema åtgärder. Under onsdagen meddelade Uefa att den pågående Champions League-säsongen ska avgöras som en slags ”mini-turnering” mellan 12 och 23 augusti – men också att kvalen till kommande turneringar görs om.

I stället för de traditionella dubbelmötena ska kvalomgång ett, två och tre till Champions League och Europa League spelas som enkelmöten där spelplatserna bestäms via lottning.

– Det blir en stor skillnad och visst kan det bli lite orättvist, men just nu är vi bara glada över att vi fått ett besked och har något att förhålla oss till, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

”Allt är osäkert”

Som regerande mästare är Djurgården Sveriges representant i Champions League-kvalet. ”Blåränderna” kliver in i den första kvalomgången, som spelas 18-19 augusti. Kvalomgång två spelas 25–26 augusti, kvalomgång tre spelas 15-16 september och playoff spelas 22–23 samt 29–30 september.

– Klart att man helst spelar på hemmaplan, men nu vet vi ju fortfarande inte om publik kommer tillåtas. Allt är väldigt osäkert i de här tiderna och det är ändå inget vi kan påverka, så det är bara att gilla läget, säger Bosse Andersson.

Flera svenska lag

Malmö FF, Hammarby och ett lag till (cupvinnaren om Svenska cupen spelas färdigt, eller fjolårets tabellfyra AIK) ska kvala till Europa League.

Även där spelas de första kvalomgångarna som singelmöten.

Kvalomgång ett spelas 27 augusti, kvalomgång två spelas 17 september, kvalomgång tre spelas 24 september och playoff spelas 1 oktober.

– Som sagt, det är en speciell situation. Det positiva är att vi vet vilka datum som gäller, säger Bosse Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE