Rosenberg pikar Zlatan i tacktalet

Tårar när Rosenberg tackades av

MALMÖ/STOCKHOLM. Stor hjälte i sista hemmamatchen, sedan hyllades Markus Rosenberg stort.

Då kom tårar – och en pik till Zlatan Ibrahimovic.

– Tyvärr gick Zlatan över gränsen, säger han.

Sagan kunde inte ha fått ett bättre slut.

Markus Rosenbergs sista match på Malmö Stadion avslutades med två mål, varav det sista – helt matchavgörande 4–3 mot Dynamo Kiev – i de sista skälvande sekunderna.

Efteråt stannade alla 20 000 MFF-fans kvar på arenan för att hylla klubblegendaren. Sånger sjöngs, mängder av Rosenbergs tidigare lagkamrater hade kommit för att hylla hjälten, och till slut var det 37-åringens egen tur att greppa tag om mikrofonen och prata.

Då kom tårarna.

– Vad säger man en dag som denna...? Det finns väl egentligen inte ord som är rättvisa för att beskriva den kärlek jag har för er, för denna klubb och för allt jag fått uppleva. Klubben har format mig till den jag är i dag, sa han medan tårarna rann.

– Vi kan väl egentligen summera de här sex åren (sedan återkomsten) med kvällen jag hade här i kväll. Den blev ju ganska okej…

Pikade Zlatan

Rosenberg avslutade sitt tal med en vädjan till fansen. Och han kunde inte låta bli att skicka en pik ... till Zlatan Ibrahimovic.

– Fortsätta stötta i med- och motgång. Det kommer jag att göra. Men framförallt: Ställ höga krav, som ni alltid gjort. Det är därför vi är där vi är i dag, och därför vi kommer ta steg närmre och närmre till att bli Skandinaviens mäktigaste klubb, sa han.

Piken syftade förmodligen på det Ibrahimovic sa till Sportbladet i samband med att vi kunde avslöja att ”Ibra”, ytterst oväntat, blir delägare i MFF:s allsvenska rival Hammarby.

– Jag ska hjälpa Hammarby att bli bäst i Skandinavien, sa Zlatan.

Tanken var att Ibrahimovic skulle finnas med bland alla videohälsningar till Rosenberg i kväll, men enligt Kvällsposten ströks ”Ibras” hälsning från programmet.

”Gick över gränsen”

På presskonferensen efteråt frågade Sportbladet Rosenberg vad han tyckte om nyheten från onsdagen att Zlatan Ibrahimovic går in som storägare i Hammarby.

Markus Rosenberg harklade sig och gav sedan ett långt och utförligt svar:

– Det är ganska känslig fråga. Fotbollen har blivit ganska affärsintriktad de senaste åren. Det är mycket business och det måste man hänga med i 2019 när det inte bara handlar om kärleken till fotbollen och kärleken till klubben. Men det handlar om en balansgång mellan att acceptera businessen och hålla sitt lag kärt.

– Den röda tråden, den gränsen, den gick tyvärr Zlatan över i går. Samtidigt gör vi alla misstag. Jag tror inte Zlatan ville något ont till Malmö FF. Så det här hatet, rasismen, allt som har hänt efter detta – det hör inte till kring Malmö FF.

Rosenberg fortsätter:

– Samtidigt förstår jag. Jag själv har sett Zlatan som en förebild under hela min karriär. Hela den unga generationen i Malmö, i Sverige, ser Zlatan som en förebild. Det är klart att det blir extremt sorgligt då. Det måste få bli en sorg, det måste få bli något ledsamt, men det får inte gå över till något hat. Och som jag sa, vi kan alla göra misstag.

– Jag vill bara förlåta, säger Markus Rosenberg innan han reser sig och går i väg för att fira med lagkamraterna i Malmö FF, familjen och alla de specialinbjudna gästerna efter en osannolik kväll.

Stryktipset i helgen: Få koll på matcherna med expertens tips här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.