Herrlandslaget i fotboll

”Inte varje dag man får vara med om det”

Av: 

Malin Wahlberg

Michael Wagner

FOTBOLL

Han nobbade Qatar, Paok och Blåvitt för Krasnodar. 

Den ryska klubben charmade Marcus Berg med VIP-behandling och en helikoptertur över staden. 

– Det var oväntat men häftigt. Det är inte varje dag man får vara med om det, säger anfallaren till Sportbladet. 

Ryktena om Marcus Berg har varit måna sedan kontraktet med Al Ain gått ut. Men valet föll på ryska Krasnodar där Andreas Granqvist tidigare varit lagkapten och Viktor Claesson och Kristoffer Olsson fortfarande spelar. 

Under lördagen gjorde Berg sin första träning med den nya klubben och intrycken har så här långt varit positiva. 

– Det är en klubb som är på frammarsch. De har en president som satsar otroligt mycket och det känns som en bra utmaning. Bra spelare, bra klubb och fantastiska möjligheter för träning och en fantastiska arena. Det är mycket sådant som spelar in, säger Marcus Berg och fortsätter: 

– Det var det alternativet som kändes bäst. Det är en fin klubb av allt man har hört av de svenskar som har varit här. Jag har mest pratat med Viktor och ”Granen” som har varit här längst. 

Var det någon av dem som låg på dig och ville att du skulle välja Krasnodar? 

– De har lagt in ett gott ord för mig vet jag om. Sedan har jag pratat med dem allmänt och hört hur det är på sidan av. Men det är ingen som har varit på så. Fotbollsmässigt känns det jättebra så det ska bli jättekul att dra igång.

”Väldigt mäktigt”

Redan innan Berg skrev på kontraktet fick han se prov på hur mycket presidenten Sergej Galitskij satsar. Anfallaren fick åka presidentens privata helikopter till den helt nya matcharenan där Bergvideos rullade på storbildsskärmarna. 

– De hade styrt upp det bra. Vi var först på träningsanläggningen, sedan blev det helikopter över stan till matcharenan. Det är inte avgörande, men att presidenten lånar ut sin helikopter och man får en sådan service, det är klart att det spelar in, säger han och fortsätter: 

– Det var oväntat men häftigt. Det är inte varje dag man är med om det. Arenan verkar vara helt fantastisk så det var väldigt mäktigt. 

Innan det blev klart med Krasnodar har Berg ryktats vara på väg till en klubb i Qatar och grekiska Paok. Även IFK Göteborg har funnits med i bilden. 

– Det ligger väl något i det som har nämnts. Men det har väl inte varit riktiga alternativ som jag har känt att det har varit värt att tänka på. Jag har min relation med Panathinaikos i Grekland och den är otroligt stark fortfarande. Man uppskattar att det har funnits intresse, men den respekten jag har för Panathinaikos har vägt över. 

Övervägde du Blåvitt? 

– Det är klart att det har varit i åtanke. Sedan har jag varit öppen och sagt att det inte har varit dags än så det vet de om. Man har inte stängt någon dörr, men jag har varit sugen på att vara kvar utomlands.

Nöjd med pengarna

Kontraktet med Krasnodar sträcker sig över ett år, men det är inte säkert att Berg återvänder hem efter det. 

– Det kan jag inte säga. Det får man se, hur det går här och allt sådant. Nu hoppas jag bara på att få dra igång så snabbt som möjligt och göra det så bra som möjligt. Sedan får vi se i vinter när man har ett halvår kvar på kontraktet. Jag har ingen plan. Det är ungefär som innan det här fönstret, att jag tar det som det kommer. 

Enligt uppgifter får Berg en årslön på 20 miljoner kronor i den ryska klubben. Själv är han nöjd med kontraktet. 

– Ja, absolut. Så är det. På så sätt känns det bra. 

Vad säger familjen om att flytta till Ryssland? 

– Det är klart att det blir en utmaning. I Al Ain hade vi det otroligt bra med skolor och allt sådant och det kommer att bli annorlunda nu. Men vi ser det som en utmaning och bestämde oss för att göra det bästa av situationen och vi kommer att lösa det. Det kommer att vara positivt för barnen också att få vara med om det här, annars hade vi inte tagit det beslutet.

Ryssland kritiseras och är utsatt för bojkotter av politiska skäl. Hur har du resonerat kring det när du valt klubb?

– Det är klart att man läser och hör och är med på vad som händer i världen. Samtidigt är man i sin bubbla och försöker se till sin karriär, vad som är bäst. Allt spelar in, fotbollsmässigt, ekonomiskt, livskvalitet med familj. Det är väl det man ser till när man gör stegen i sin karriär. Men det är klart att sådant påverkar, samtidigt som vi har hört mycket gott om Krasnodar i synnerhet och även Ryssland. Det är det man går på mest, sin karriär och hur familjen kommer trivas.

”Isak har gjort det otroligt bra”

Flytten till den ryska ligan blir ett steg upp i nivå jämfört med den i Förenade Arabemiraten. Det kan även gynna Bergs landslagskarriär.

– Så länge jag är med i landslaget och presterar känner jag att jag är på en bra nivå. Men jag hoppas och tror att det kommer att vara ett lite tuffare klimat här, både träningsmatcher och på matcher. Det ska bli kul att känna på den nivån igen för så har det inte riktigt varit i Al Ain. 

Att Berg tar ett kliv upp i karriären och Alexander Isak gör mål direkt i sin nya klubb Real Sociedad tror 33-åringen uppskattas av förbundskapten Janne Andersson.

– Det är klart att det är positivt ju fler spelare som spelar på hög nivå. Isak har gjort det otroligt bra och sett otroligt bra ut på träning och inhoppen han har gjort med landslaget. Han är en spelare som absolut har framtiden för sig och som imponerat på mig, säger Berg.

Krasnodar drar igång säsongen redan i morgon, men för Berg som nyss anlänt kommer det ta ett tag innan han är i matchform. 

– Jag hade ett snack med tränaren i dag. Vi ska försöka bygga upp det nu så bra det går och inte stressa. Fysiskt sätt har jag hållit igång, men det är stor skillnad på att träna själv och med lag så det kommer väl ta någon vecka innan man är helt i matchtempo. Man vill vara med direkt, men det gäller att vara smart, det är ändå en lång säsongen, säger han. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Toppfotboll på Europatipset. Ta rygg på spelexpert, eller knåpa ihop en egen rad. Mot 13 rätt! | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

Klart: Marcus Berg till Krasnodar

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

FC Krasnodar

Marcus Berg

Andreas Granqvist

Janne Andersson

Alexander Isak

Panathinaikos