”Är obegripligt, så oerhört sorgligt”

Janne Andersson om konflikten kring Boovallen

”Bullernivåer” stoppar idrottsutövare på flera anläggningar i landet.

Det gör Janne Andersson förtvivlad.

– För mig är det obegripligt. Det är så oerhört, oerhört sorgligt. Det är ju fantastiska ljud att lyssna på, säger förbundskaptenen i Magasinet Fotbollpodden.

De senaste åren har idrottsanläggningar över hela Sverige påverkats av bullerregler, vilket Sportbladet granskat i flera texter. Villaägare har kritiserat ljudnivån som skapas när barn och ungdomar, men även vuxna, spelar fotboll eller utövar andra idrotter på kommunala idrottsplatser. Mest uppmärksammat är Boovallen i Stockholm som fått strikta öppettider och krav på uppförande av bullerplank sedan grannar vunnit en tvist i Mark- och miljödomstolen.

Janne: ”Det är obegripligt”

Svenska fotbollförbundets driver Magasinet fotboll och i tidningens nystartade podd uttalar sig förbundskapten Janne Andersson om händelseutvecklingen. Han har svårt att förstå vad som pågår.

– Jag bor inte så långt ifrån Lidingövallen. Då hör jag ofta hur de spelar ishockey och skjuter i planket. Det hör man, men det är ju fantastiska ljud att lyssna på. Det är ju så positivt att få följa barn och ungdomar på nära håll. Det är häftigt, säger Andersson i Magasinet Fotbollpodden och fortsätter:

Janne Andersson bor nära Lidingövallen.
Janne Andersson bor nära Lidingövallen.

– För mig är det helt obegripligt att man vill inskränka på våra idrottsplatsers öppettider, så att det ska vara stängda. Att inskränka så att man inte ska kunna spela fotboll på kvällarna, eller utöva någon annan idrott, är oerhört, oerhört sorgligt. Det låter konstigt för mig.

”Vi måste för fasen ha en öppenhet”

För Sveriges förbundskapten i fotboll är det en fråga om vilket samhälle vi vill ha.

– Jag älskar idrott. Man får förstå helheten i ett samhälle. Jag utgår från att arenan har funnits där ett antal år (Boovallen invigdes 1959). Det måste ha varit ljud där i ett antal år. De som flyttar dit måste vetat att idrottsplatsen låg där. Generellt sett måste vi väl för fasen ha en öppenhet för att ungar ska få hålla på med idrott? Då ska det väl få låta lite? Det är låter jättekonstigt för mig.

Janne sätter ner foten

Idrottsplatser är något som förhöjer närområdet och gör det mer attraktivt, snarare än tvärtom, menar Andersson.

– En idrottsplats ska ju vara en öppen anläggning där du kan gå förbi och titta lite. Det är fantastiskt att få stanna till vid en träning och få se alla fantastiska unga människor, ofta tjejer, som tränar ungdomslag. Hela den öppenheten och den miljön måste ju få finnas. Det måste få finnas i ett samhälle. Har man inte lärt sig att uppskatta det så har man missat något i livet, för det är fantastiskt.

Förbundskaptenen blir illa till mods vid tanken på stängda idrottsanläggningar.

– Det är enormt allvarligt för mig (om öppettiderna begränsas på grund av ”buller”).

PODD: Turerna kring Boovallen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Patrik Brenning om turerna kring Boovallen – och bullret runt de svenska idrottsplatserna.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Läs allt om Fallet Boovallen här
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.