AIK Fotboll

Färre platser ska ge AIK större publik

avMattias Karlsson

AIK vill få mer publik på sina matcher.

Därför stänger klubben översta etaget på Friends Arena.

– Principen folk drar folk är en effekt vi av erfarenhet vet fungerar, säger biljett- och marknadschefen Fredrik Söderberg.

AIK minskar publikkapaciteten på Friends Arena i Solna med 20 000 platser från och med nästa säsong.

Förutom att stänga den övre delen av läktaren som är det tredje etaget ska de öppna sektionerna tajtas till.

Den här principen ska också gälla på Stockholmsderbyn, eventuella hemmamatcher i europeiska cuper och eventuella avgörande matcher i allsvenskans guldstrid.

– Vi har en fantastisk publik och överlag är AIK Fotbolls publiksiffror goda sett ur ett nationellt perspektiv, men med ett undantag. Vi har för stora glapp mellan vår högsta respektive lägsta nivå, säger Fredrik Söderberg.

Tydligare profilering

Med det här greppet vill AIK öka efterfrågan på biljetterna till de större matcherna, ett årskort ska vara den bästa garantin att få se matcherna på plats.

– Genom att helt enkelt ta bort 20 000 platser i kapacitet i vår biljettplanering kommer de matcher vi traditionellt sett säljer mest av att ta slut rätt omgående efter biljettsläpp, därför kommer det bästa sättet att garantera sig om en plats vara att införskaffa ett årskort. Ökar årskortsförsäljningen kommer tillgången till lösbiljetter på samtliga matcher att minska vilket gör att vår möjlighet till att sälja slut ökar även på de matcher som normalt inte skulle göra det, säger Fredrik Söderberg till klubbens webbsida.

Arenan ska också få tydligare AIK-profilering och ökade tygavskärmningar.

– Det viktiga är att vi står fast vid den här principen. Det är ett lätt beslut att ta i en match mitt i sommaren mot ett motstånd som inte hör till de mest publikdragande, säger Fredrik Söderberg.

Näst högst i serien

AIK hade ett publiksnitt på 18 969 åskådare den här säsongen, det var näst bäst i allsvenskan efter Hammarby på 24 232 åskådare.

Säsongen innan när AIK vann SM-guld hade klubben sitt högsta publiksnitt genom tiderna på 23 664 åskådare.

Friends Arena uppges ha en publikkapacitet på 50 000 åskådare för fotboll.

Matcherna mot Hammarby och Djurgården var de som hade över 30 000 åskådare den här säsongen, 32 861 åskådare respektive 45 367 åskådare.

Det var den 4 november 2018 i den näst sista omgången som AIK satte nuvarande publikrekordet på 50 128 när det blev 0–0 mot Gif Sundsvall.

ARTIKELN HANDLAR OM