Avslöjar: De fälls i Benjamin Nygren-affären

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

IFK Göteborgs rekordförsäljning av Benjamin Nygren fick ett rättsligt efterspel.

Förbundet anmälde både Blåvitt och agenten Denis Celebic för att Nygren var under 18 år när han såldes till belgiska Genk.

Nu kan Sportbladet avslöja att de fälls.

När IFK Göteborg sålde sin jättetalang Benjamin Nygren till belgiska Genk den 20 juni blev han Blåvitts dyraste försäljning genom tiderna.

Prislappen låg på 40 miljoner kronor, som kan öka till 50 miljoner om Nygren når vissa nivåer sportsligt i Belgien.

I slutet av augusti kunde Sportbladet avslöja att IFK Göteborg betalar agenten Denis Celebic tre miljoner kronor som tack för hjälpen i Nygren-affären. Celebic ska ha fungerat som förmedlare mellan klubbarna.

Summan framkom i den anmälan till disciplinnämnden som förbundsjuristen Tobias Tibell gjorde och som Sportbladet tog del av. Där står det att IFK Göteborg förbundit sig att betala Celebic de totalt tre miljonerna (inklusive mervärdesskatt) utspridda på tre år.

Riskerade böter

Anledningen till att förbundet anmälde Celebic och IFK Göteborg till disciplinnämnden var att Nygren var under 18 år vid försäljningen (han fyllde den 8 juli) samt att, i IFK Göteborgs fall, inte ha lämnat in det så kallade förmedlaravtalet mellan klubben och Celebic till förbundet i tid (inom 30 dagar efter ingåendet av avtalet om spelarövergång).

Sedan den 15 juni i fjol är det förbjudet enligt Svenska Fotbollförbundets reglemente för såväl spelare som förening att betala ersättningar till förmedlare vid förhandlingar när spelaren är under 18 år.

Tibell yrkade, på grund av den höga summan och att regeln finns för ”att värna barn och ungdomsspelare”, på att Celebic skulle stängas av i tre år som förmedlare hos det svenska förbundet.

Det skulle i så fall bli första gången förbundet stänger av en agent.

Blåvitt riskerade böter på upp till en halv miljon kronor.

Detaljen som skulle fria dem

Några dagar senare i Sportbladet menade Celebics advokat Anders Kylhammar att inget fel hade begåtts av agenten och IFK Göteborg och att de därför skulle gå fria.

Han pekade på att övergången godkändes slutligt i Fifas övergångssystem TMS först den 17 juli, nio dagar efter att Nygren fyllt 18 år.

Nygren i Genktröjan.
Foto: VINCENT VAN DOORNICK / BILDBYRÅN
Nygren i Genktröjan.

Enligt Sportbladets uppgifter sammanträdde och fattade disciplinnämnden beslut i ärendet redan torsdag 20 september men det är först senare i dag under måndagen som domen offentliggörs. Disciplinnämnden har varit djupt oenig i ärendet.

Men Sportbladet kan avslöja att Celebic och IFK Göteborg fälls av disciplinnämnden.

Blåvitt ska betala 350 000 kronor i böter och Celebic stängs av i ett år från och med i morgon.

Disciplinnämnden var inte enig i sina beslut.

Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth och ledamoten Kristin Persson ville att anmälningen mot IFK Göteborg och Denis Celebic skulle lämnas utan bifall, att båda skulle frikännas. Men de fem övriga, och en majoritet, röstade för bötesbeloppet på 350 000 kronor för IFK Göteborg och en avstängning på ett år för Celebic.

Två andra ledamöter, Erlend Stavehaug och Ola Danhard, var skiljaktiga i beslutet kring agenten Denis Celebic. De ville förutom den ettåriga avstängningen av Celebic även ge honom böter med 50 000 kronor.

”Rimliga tvivel”

När Sportbladet når IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson så säger han:

– Vi kommer läsa noggrant och ta till oss beslutet innan vi bestämmer oss för hur vi går vidare.

Vilken är din spontana reaktion på beslutet?

– Att disciplinnämnden röstade 5 mot 2 i delen som gällde bestraffningen av oss. Det tyder på att de tyckte att det var ett svårt beslut. De var ju inte eniga. För att rättssäkerheten ska råda så bör det vara ställt bortom alla rimliga tvivel att vi är skyldiga. Där har vi ett ingångsvärde tycker jag.

Det innebär att ni kommer överklaga?

– Det har vi inte beslutat oss om än. Vi kommer läsa noggrant, begrunda och sedan ta det vidare på något sätt. Vi har fram till 14 oktober på oss att hantera detta, säger Max Markusson.

Guider internationell fotboll:

Allt om Champions league Allt om Europa league Allt om EM-kvalet herrar Allt om EM-kvalet damer

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.