Mejla

Simon Bank

Varför är fotbollsfamiljen plötsligt så tyst?

Simon Bank om svensk fotbolls stora skifte

 • Nu spricker svensk fotboll.
 • Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i Superettan att få sex miljoner kronor i ekonomiskt stöd samtidigt som klubbarna i division 1 riskerar att stå helt utan.
 • Men vad är priset för miljonrullningen. Och är det värt det?

Hela 2000-talet är en framgångshistoria för en svensk fotboll som enats kring vissa värden.

Solidaritet, folkrörelse, demokrati, slagord: Mot Den Moderna Fotbollen!

Här kommer den, den moderna fotbollen.

Så varför är det så tyst?

Man måste ha en grund att stå på.

Så länge som jag skrivit om sport, det är snart 30 år, så har jag haft en tes som kompass och karta, för att inte gå vilse i olika frågor som dyker upp längs med vägen.

Bolagisering? Elitsatsning? Sponsoravtalet si och så? Cynism eller idealism?

Jag brukar fråga mig själv: Vad ska vi ha vår idrott till?

När den moderna hyperkapitalismen petade in hyperväxeln nere på kontinenten skrek svensk supporterrörelse samma sak som den nyvakna ultra-rörelsen ute i Europa. Mot Den Moderna Fotbollen. Vad ska man med ett spelarköp, en toppfräsch arena eller en plats i Champions League-slutspelet till om man var tvungen att rea ut sin själ på vägen dit?

Darr på rösten

Svensk fotboll galopperade inte åt samma håll, delvis eftersom marknadskrafterna och möjligheterna inte är i närheten av samma nivå här, dels eftersom föreningsdemokratin som ideal har djupa rötter här i landet. Vi har förbundsordföranden som med darr på sina småländska diftonger pratat om ”vi i fotbollsfamiljen”.

Malmö har senaste åren tagit sig ut i Europa i flera omgångar.
Malmö har senaste åren tagit sig ut i Europa i flera omgångar.
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollförbundet.
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollförbundet.

Jag är fullkomligt övertygad om att Sverige skulle få bättre fotbollslag om man drev klubbarna som moderna företag, om man centrerade resurserna hos ett fåtal stor(stads)klubbar.

Men är det ”bättre fotboll”? Är det det vi ska ha vår fotboll till?

De kommande åren är risken för att familjen fotboll spricker akut. Ett nytt tv-avtal, trubbiga regler kring utbildningsersättningar, inga tipselit-resurser, mer pengar till elitklubbarna och strypta kanaler till de klubbar som står utanför allsvenskan och superettan.

Vart du än släpper slantarna kommer de ofrånkomligen att rulla åt samma håll.

En all inclusive-resa

Redan i dag är det ett litet helvete att spela i det där som SvFF-basen Karl-Erik Nilsson poetiskt kallar ”timglasets mitt”. Den som vill hävda sig i division I eller division II måste träna mycket och bra, resa långt och dyrt, men med en budget som ryms i nedersta byrålådan på kansliet.

Allsvenskan är inte Premier League, det rinner inte mjölk och honung längs ståplatsläktarna i Superettan – men jämfört med division I kommer livet där att framstå som en all inclusive-tripp.

Argumenten för att det ska vara så är enkla, det är bara att kopiera dem från diskussionen om dam- kontra herrfotboll. De som drar in pengar ska väl få pengarna, nedsippringsteorin och den osynliga handen (teorin, inte ekonomibloggen) går väl fortfarande att lita på.

Nej och nej.

Det ligger i sakens natur att Sef, en intresseorganisation för elitklubbarna, driver elitklubbarnas agenda. Det jag saknar är en stark motröst någonstans ifrån, en opinion som faktiskt tycker att en annan fotboll är möjlig.

Aston Villa vann kvalfinalen våren 2019 och säkrade en penningstinn plats i Premier league denna säsong.
Aston Villa vann kvalfinalen våren 2019 och säkrade en penningstinn plats i Premier league denna säsong.

När 51-procentfrågan var uppe för förhandling ställde sig den engagerade folkrörelsen fotboll upp och sa ifrån. Mot Den Moderna Fotbollen! Nu väljer Sverige, på en svensk nivå, att dra samma streck i seriesystemet som lett till katastrof för mindre klubbar i andra länder.

Ta sig till slutspel

Att knappa in en solidaritets-tweet för ett utsuddat Bury FC kostar absolut ingenting. Men vem går i demonstrationtågen mot ett seriepyramid där alla, precis alla, incitament säger till en division I-klubb att pantsätta verksamheten i kortsiktiga beslut för att kunna ta sig fram till köttgrytorna i toppfotbollen?

Tycker jag att det finns ett värde i att ge Djurgårdens IF så goda förutsättningar som möjligt att kvala in till Champions Leagues gruppspel vart tredje år? Att IFK Norrköping ska kunna ge allt för att gå till sextondel i Europa League någon gång?

Absolut.

Tycker jag också att Ljungskile ska kunna satsa långsiktig på ett lovande sjuttonårslag, eller att Åtvidaberg och Öster ska kunna styra bort från desperata beslut?

Jo, det också.

Vad ska vi ha vår fotboll till? Fotbollsfamiljen håller på att fatta sitt beslut, den stora faran är att det är så få röster som hörs innan de bestämmer sig.PODD ”Seriemordet” granskar svensk fotbolls ekonomi
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Skriv din åsikt.
Vad tycker du? Hur mår din förening? Berätta och diskutera.
Skriv inlägg

 • Div1 klubbarna verkar bygga upp en god ekonomi tack vare spelbolagen trots allt. Pratas om läggmatcher hela tiden I div1 serierna.

  Karl

 • Helt jävla sjukt! Nu är kommunistSverige igång igen!?!

  Göran Larsson

 • Avskaffa föreningsdemokratin. Låt de föreningar som kan skaffa kapital via andra intressenter få möjlighet till det. Bevarandet av föreningsdemokratin är bara ett sätt för de välbeställda att förtrycka de fattiga. Det är bara hyckleri. Men de etablerade föreningarna är skiträdda att bli omsprungna av föreningar som kan få in stort kapital. Dessutom utöka Allsvenskan till minst 18 lag helst 20. Det är ingen större skillnad mellan botten av Allsvenskan och toppen av Superettan. Lag som ÖIS, Trelleborg, GAIS, Västerås, Jönköping, Halmstad osv skulle lättare hålla sig kvar i Allsvenskan då.

  2-7 mot Bayern

 • Ta bort 51 procenten. Låt sen fotbollsföretagen AB betala "barn och ungdomsfotbollskatt" på sina förmodligen mycket höga inkomster. Pengarna ska gå till lokala och helt medlemsstyrda fotbollsföreningar. Det skulle bland annat innebära att barn, ungdomar och föräldrar slipper sälja en jävla massa olika dyra lotter, korv, restauranghäften, göra gratisarbeten och fan vet allt. Om inget intelligent görs av svensk fotbolls anhöriga, kommer den bli ännu mer nära sin definitiva avgrund.Agera Svensk Fotboll. Ni har en lång väg att gå på många områden!

  J GUSTAFSSON

 • Skall vi ha lag i europaspel behövs pengar

  Bip
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.