Herrlandslaget i fotboll

Benitez och svenskduon fast i Hongkong – i sju veckor

Av: 

Michael Wagner

Rafael Benitez, Marcus Danielson och Sam Larsson tränar i Hongkong.
Rafael Benitez, Marcus Danielson och Sam Larsson tränar i Hongkong.

FOTBOLL

Transfern var en ekonomisk dröm för säljande klubbar och spelarna.

Men coronapandemin har gjort Marcus Danielsons och Sam Larssons Kinaflytt till en långsam mardröm.

Landslagsduon, tillsammans med stjärntränaren Rafa Benitez, är fast i Hongkong – sedan sju veckor tillbaka.

Klubben, som numera heter Dalian Professional FC, vill inte lämna några officiella kommentarer i nuläget kring sina svenskars och tränaren Rafa Benitez förehavanden, men trion befinner sig i Hongkong – sedan lång tid tillbaka. 

På bilder publicerade i lokala Mingpao news och Appledaily syns Marcus Danielson, Sam Larsson och Rafa Benitez på träningsanläggningen Happy Valley i Hongkong.

Samtidigt tränar deras lag, Dalian Pro med utländska stjärnorna Marek Hamsik och Emmanuel Boateng, 2 000 kilometer norrut på hemmaplan i Kina i väntan på besked när ligaspelet ska komma i gång.

Sam Larsson, Rafael Benitez och Marcus Danielson under ett träningsläger i Spanien i början på mars.

Klara i februari

Marcus Danielson och Sam Larsson blev klara för Dalian Pro i slutet av februari. Djurgården fick cirka 50 miljoner kronor för landslagsmittbacken, Feyenoord något mer för Samba-Sam.

Spelarna skrev på treårskontrakt som uppges ge totalt närmare 70 miljoner kronor netto i lön till spelarna.

Svenskarna anslöt direkt till Dalian Pros träningsläger i Spanien och i mitten av mars flög de, liksom många andra ligalag, till Kina.

Samtliga kinesiska ligalag var tillbaka den 23 mars.

Benitez, Danielson och Larsson blev dock tvungna att ta sig från Dalian till Hongkong, både för en coronakarantän och i väntan på att deras permanenta arbetsvisum skulle bli klara, innan de skulle kunna resa in i Kina igen.

Då stängde Kina i princip sina gränser helt den 28 mars för utländska medborgare om man inte uppfyller mycket speciella villkor.

Väntat i Hongkong

Så sedan dess har trion väntat i Hongkong där landslagsduon Danielson och Larsson tränar dagligen under den tidigare Liverpool- och Real Madridtränaren Rafa Benitez överseende...

Sportbladet har varit i kontakt med bland annat Sam Larsson som avböjt en intervju innan fotbollen kommer igång igen.

Det finns ännu inget besked när och om den kinesiska ligan, som ursprungligen skulle startat den 22 februari, inleder seriespelet.

Flera kinesiska källor som Sportbladet pratat med uppger att situationen med den strandsatta trion i Hongkong är besvärande och pinsam för Dalian Pro där klubbens ägare, multinationella mångmiljardbolaget Wanda Group, har investerat mycket stora summor.

Under måndagen kom dessutom beskedet att spelare och ledare i Dalian Pro har gått med på en 25-procentig lönesänkning under maj månad. 

Fotnot: Rafa Benitez har skrivit ett längre inlägg på sin blogg om hur han har upplevt åtgärderna mot coronaviruset över olika delar i världen de senaste månaderna.

ANNONS

Europeisk fotboll när den är som bäst – har du vad som krävs för 13 rätt på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sam Larsson: ”Räknar med att återvända till Kina”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Sam Larsson

Marcus Danielson

Emmanuel Boateng

Djurgårdens IF Fotboll

Feyenoord

Hongkong