Polisen svarar förbundet: ”Överraskade”

avMattias Karlsson

Publicerad:

Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll har riktat stark kritik mot polisen.

Något som förvånar Peter Nylind, som jobbar med supporterfrågor på myndigheten.

– Det kommer som en ganska stor överraskning för oss, säger han.

Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll gick ut med ett gemensamt uttalande där de ifrågasatte polisens arbete för att få bort pyrotekniken på arenorna i allsvenskan.

Polisen har jobbat med en villkorstrappa och har bland annat förbjudit så kallade OH-flaggor (stora overhead-flaggor som kan skymma åskådare under).

”Den har redan inneburit väsentlig skada för klubbar och oskyldiga supportrar, och mer kan följa om inte ändring sker” skrev bland annat SvFF och SEF.

Haft flera samtal

Peter Nylind som jobbar med supporterfrågor på polisen är frågande till de båda organisationernas uttalanden.

– Bara de senaste veckorna har vi intensifierat den kontakten och den dialogen och pratat om vad som hänt under våren och hur vi också ska jobba framåt för att möta de besvär och hinder som vi sett, men också saker som fungerar och hur vi ska kunna förstärka dem. Därför kommer det som en ganska stor överraskning för oss, säger Peter Nylind till SVT.

– Min uppfattning var att vi hade förståelse för det arbete som pågår, och har fått den responsen från framförallt Svenska Fotbollförbundet. Att vi då möts av den här reaktionen från deras sida gör oss ordentligt förvånade.

”Ingen kollektiv bestraffning”

Den omdiskuterade villkorstrappan handlar inte om kollektiv bestraffning enligt honom.

– Det är absolut inte ett bakomliggande skäl att sätta dit någon, eller någon kollektiv bestraffning. För det är inte det som det handlar om, utan här handlar det om saker som vi har tittat på som skulle kunna vara ett sätt att förändra förutsättningarna för en arrangör att klara av sitt arrangemang. Vi är de första att säga det, att finns det andra lösningar, som är mindre ingripande, som ger samma rejäla effekt mot den bristen eller det problemet som vi upptäckt, då ska vi genomföra det, i stället för att skapa villkor som uppfattas på just det sättet att de är orättvisa eller som bestraffning, säger Peter Nylind till SVT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM