Spelar med skydd – efter tolv hjärnskakningar

Av: 

TT

Piteås nyförvärv Guro Pettersen, 28, har åkt på tolv hjärnskakningar under karriären.

Det stoppar inte den norska målvakten, som litar på sitt specialdesignade "pannband" inför dagens allsvenska premiär mot Umeå.

– Det är den bästa hjälm jag haft, säger hon.

Piteå har genomgått en mindre renovering i lagbygget sedan förra säsongen. Flera etablerade spelare har lämnat för andra uppdrag samtidigt som flera oprövade – totalt åtta nyförvärv – har anlänt.

En av dem är norska målvakten Guro Pettersen som är tänkt att ersätta landslagsmeriterade Cajsa Andersson.

Guro Pettersen med sin specialdesignade hjälm. Arkivbild.
Guro Pettersen med sin specialdesignade hjälm. Arkivbild.

Pettersen kommer närmast från två säsonger i Vålerenga, som blev tvåa i ligan i fjol. Trots att Champions League-spel pockade på dörren lyckades Piteå locka henne till ett utlandsäventyr.

– Det var lite tillfälligheter att jag kom hit. Piteå tog kontakt och jag blev presenterad något jag var nöjd med. Jag tänkte: varför inte? Det är en jättefin stad och jag har faktiskt varit i Piteå mycket innan. När jag var liten var jag här på semester med min familj, säger hon till TT.

Spelar med hjälm

Under lördagen kan målvakten göra tävlingsdebut i fotbollsklubben i premiären mot nykomlingen Umeå – i Piteå konkurrerar hon med Caroline Frykgård om startplatsen.

Premiären har hon sett fram emot länge.

– Det är helt sjukt. Det känns som att man väntat i en evighet. Jag tänker att det här kanske kan vara säsongens tuffaste match. De är nykomlingar men inte oerfarna. Dessutom, vem vill inte vinna ett derby?

De som tittar på matchen lär ganska snart märka att norskan alltid spelar med ett pannband. Det kan vara bra att känna till att hon kommer till damallsvenskan med en speciell bakgrund.

Sedan 2016 spelar Pettersen nämligen alltid med en målvaktshjälm. Orsaken är att 28-åringen genom karriären ådragit sig flertalet hjärnskakningar.

– Det är ett skydd och jag tycker det är smart att skydda huvudet. Det blev viktigt när jag blev lite äldre och då valde jag att spela med hjälm, säger hon.

Tolv hjärnskakningar

Skyddet, som bland annat även Chelseas tidigare målvaktshjälte Petr Cech burit, är designat som ett grövre pannband.

– Den (Cechs) var ful. Jag har designat min hjälm själv. Det är den skönaste hjälm jag haft, säger Pettersen.

I övrigt är hon fåordig kring sin historik och hur många hjärnskakningar hon haft.

Den 6 maj 2019 rapporterade norska VG att den dåvarande Vålerenga-målvakten ådragit sig sin tolfte hjärnskakning i karriären efter att ha flugit in i målställningen.

Frågan väcktes ganska snabbt i fall hon borde lägga av. Det har dock aldrig varit något alternativ.

– Det är många som menar att jag borde göra det, men jag har inga planer på att sluta spela fotboll. Det är det bästa jag vet, sade hon då till tidningen.

Piteå möter Umeå på bortaplan klockan 14. Se den här!

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.