Sportbladet granskar Alieu Darbo

SPORTBLADET AVSLÖJAR: Svenske 24-åringen pekas ut som bedragare

Sportbladet granskar: Så påstås han ha byggt en proffskarriär med falska mejl

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Alieu Darbo har spelat U17-VM, för kända proffsklubbar och matcher inför 50 000 åskådare.

Men är karriären byggd på lögner?

Här är kontrakten, flygbiljetterna, telefonsamtalen och meddelandena som reser frågetecken kring en tillsynes lyckad proffskarriär.

Temperaturen dalar knappt under 20-strecket innan den vänder igen när solen sänker sig över den grekiska kuststaden Thessaloniki. Att det är vardag märks inte mycket av den här semesterintensiva onsdagen den 6 augusti 2014.

På uteserveringen vid lyxhotellet Makedonia Palace strax söder om stadskärnan hänger vinrusiga Thessalonikibor kvar och super in det sista av havsutsikten innan dag ska bli natt. Men på tredje våningen händer något annat.

De kommer döda mig här

Där, i ett av de exklusiva rummen med utsikt över Egeiska havet, står sängen fortfarande bäddad på golvet som fyllts av tomma brickor från roomservice-vagnen. Alla möbler är flyttade för att barrikadera dörren. I badrummet ligger fotbollsagenten Robert och försöker sova i badkaret. Han fruktar för sitt liv.

– Jag hade låst toadörren och ställt alla bord framför rumsdörren så att ingen skulle kunna komma in. Jag tänkte att de kommer döda mig här. De kommer döda mig här. Så jävla rädd var jag.

”Är lite skämmigt att det är en svensk”

Robert heter egentligen något annat men talar under garanti om anonymitet. Han vill inte att hans riktiga namn ska förknippas med den osannolika historia han nu ska komma att berätta. En historia som innan vi når huvudpersonen själv kommer dra in storklubbar som Bayern München och Borussia Dortmund, visa hur elitklubbar som Dinamo Zagreb, Crotone och Paok Thessaloniki blivit blåsta och avslöja hur en av svensk fotbolls en gång största talanger med hjälp av falska rekommendationer och missvisande filmer kan ha lurat sig till en proffskarriär inom elitfotbollen.

Det är en historia som kommer att bekräftas av spelaragenter, klubbdirektörer, kända svenska tränare och två av svensk fotbolls mest namnkunniga scouter. Annars hade den förmodligen varit svår att tro på.

– Han är en bluff. Han är en superbluff. Det är lite skämmigt att det är en svensk som far runt på det här sättet och det är viktigt att såna avslöjas. Det här är det sämsta man kan göra men det visar också en svaghet i fotbollssystemet. Det måste man ändå säga, säger Östersunds ordförande Daniel Kindberg.

Kindberg var en av de första att avslöja turerna kring Alieu Darbo men det har agenten Robert ingen aning om när han till sist lyckas lugna pulsen tillräckligt för att få en blund i badkaret.

Men hur hamnade han där? Det här är Roberts egen historia:

Alieu Darbo presenteras av Crotones president Raffaele Vrenna – längst till höger agenten Denis Celebic.

”De har rånat mig”

Tre veckor tidigare, den 15 juli 2014, klockan 02:00 på natten ringer Roberts telefon. På displayen står det Alieu Darbo, en 22-årig kille Robert träffat flera år tidigare vid en fotbollsturnering i Göteborg men sedan dess bara haft sporadisk kontakt med. Den här gången är Darbo desperat.

– Jag har blivit utsatt för en rasistisk attack. De har rånat mig, tagit min mobil och mitt kreditkort. De har tagit allt. Jag kan inte stanna här! Du måste hjälpa mig att köpa en flygbiljett.

Darbo är i Italien, där han precis skrivit på för italienska Crotone, men vill nu inget hellre än att komma därifrån. Robert bestämmer sig för att hjälpa till med biljetten.

Ett par veckor senare hör Alieu av sig igen.

– Paok i Grekland vill ha mig. Min pappa känner en scout från Bayern och han och scoutens kompis Pelle Andersson har rekommenderat mig till Dortmund men de vill att jag ska till Paok och få speltid ett par år innan jag kan signa för dem. Kan du hjälpa mig att förhandla?

Kort senare ringer den gamle grekiske storspelaren Zisis Vryzas upp Robert. Vryzas fanns med i det grekiska landslag som mycket överraskande vann EM 2004 och spelade för klubbar som Fiorentina, Celta Vigo och Torino innan han avslutade karriären i Paok där han sedan sadlade om till klubbdirektör. Nu har han fått tips om en ekonomisk drömaffär för klubben från Thessaloniki.

Mejlet från Dortmund till Robert.

Före samtalet har nämligen både Robert och Vryzas fått ett mejl från tyska storklubben Borussia Dortmunds sportchef Michael Zorc. Zorc skriver att han tipsats om Alieu Darbo av välrenommerade scouten Pelle Andersson och nu har ett erbjudande till Paok. En miljon euro mot att Darbo får stå på utveckling i Paok de kommande åren och ytterligare mellan två och tre miljoner euro om svensken lyckas i Grekland. Zorc vill att Robert och Vryzas gör upp affären utan att Darbo tvingas provspela och låter själv hälsa att han kommer vara oanträffbar de kommande tio dagarna men välkomnar ett samtal från Grekland när allt är klart.

Paok kan inte tro sin lycka och bjuder ner Robert tillsammans med Alieu Darbo till Thessaloniki. De inkvarteras på Makedonia Palace, klubbägarens Ivan Savvidis eget hotell i stan, och tar för sig av den roomservice klubben bjuder på inne på Roberts rum. Nästa dag ska de träffa Zisis Vryzas på den angränsade restaurangen precis till vänster om hotellentrén.

Zisis Vryzas, längst till höger, med EM-pokalen 2004.

”Plötsligt dök ett mejl från Dortmund upp”

Vryzas kommer i sällskap av en annan representant från klubben. De är glada och kommer snabbt överens med Alieu om lön, kontraktslängd och sign on-bonus.

– Sedan ber de oss bara komma till klubbhuset dagen efter så att vi formellt kan skriva på och göra presentationen. Alieu hade fixat allting själv genom Pelle Andersson. Jag hade själv aldrig pratat med Pelle då men visste självklart vem han var.

Paoks tränare Angelos Anastasiadis insisterar dock på att Alieu i alla fall ska göra en träning med laget innan avtalet skrivs. I väntan på att klubben ska lösa en försäkring för provspelet åker Robert och Alieu tillbaka till hotellet. På väg dit ringer telefonen.

I andra änden är det en nu allt mer stressad Zisis Vryzas. Paoks klubbdirektör har försökt få tag på Borussia Dortmund men ännu inte lyckats. Nu undrar han hur det blir med avtalet där Dortmund också ska betala Darbos lön.

– Vi sitter på mitt rum och jag säger åt Alieu att försöka ringa Pelle så han kan kontakta Dortmund och be dem höra av sig till Paok. Så han försvinner en stund och sen dyker plötsligt ett mejl upp från Dortmund. Det gick väldigt fort. Jag menar, om en klubb försökt få tag på Dortmund men inte lyckats men du själv kan det så snabbt så är det något konstigt där. Det stod också saker i det mejlet som ingen som inte hade varit närvarande vid våra samtal hade kunnat veta. Det var jättekonstigt.

Robert går till baren och hämtar något att dricka för att samla sina tankar när hans telefon lyser upp igen.

Zisis Vryzas: Kompis, vad håller du på med.

Robert: Va?

Vryzas: Ja, vad är det för spel ni håller på med? Så här gör man bara inte.

Robert: Vet du vem du pratar med nu?

Vryzas: Ja, det är du som kommit hit med Alieu. Vänta där, vi kommer till hotellet.

”Ni ska till polisen”

En halvtimme senare kör en konvoj med bilar upp på hotelluppfarten. I en bil sitter Vryzas, i de andra tiotalet personer från Paoks allra mest våldsbejakande Ultras-grupp.

– Ni ska till polisen. Vad är det ni håller på med att skicka konstiga mejl? Vi har precis ringt Dortmund och de säger att de varken vet något om den här dealen eller vem Alieu är.

Robert förstår nu att hans skepsis till kontakten med Dortmund varit befogad. Problemet är att de tio rasande grekiska supportrarna framför honom tror att han försökt blåsa deras klubb på pengar.

– Du kan ju tänka dig själv att du sitter där med Ultras från Paok. Det här är Grekland, vad som helst kan hända. De kan slå ihjäl dig och slänga ut dig någonstans och så är det klart. Så jag tar min telefon och googlar Pelles namn och som tur är, jag vet inte varför, så har han lagt ut sitt telefonnummer på nätet.

Pelle Andersson minns samtalet väl:

– Han hade panik. På riktigt alltså. Jag kände inte honom egentligen så först undrade jag vem det var men sen hörde jag paniken i hans röst och då förstod jag att han verkligen var pressad. Att det var på riktigt. I och med att jag känner folket i Paok så kunde jag förklara att ”Robert” inte hade någonting med det där att göra. Han fick använda mitt namn också för att förklara för Vryzas att allt var fel.

”Ni ska vara ute ur hotellet i morgon”, är Vryzas sista ord till sällskapet. Det första Robert sedan gör är att ringa polisen.

– Jag var så jävla förbannad att jag ringde polisen själv och de kom och hämtade oss och gjorde en anmälan. Men då sa Alieu att det var jag som hade ringt honom och sagt att Paok ville ha honom. Polisen brydde sig inte speciellt mycket heller. De sa att ord står mot ord och att jag kunde göra en anmälan men att inte särskilt mycket skulle hända. Jag sa att jag kunde ringa min advokat, mina spelare i Spanien eller Pelle Andersson så att de kunde bekräfta. Jag ville att de skulle arrestera Alieu där och då men de brydde sig inte speciellt mycket.

Istället skickas Robert tillbaka till Macedonia Palace. Klubbägaren har nu låtit förklara för receptionen att den öppna notan stängts och ska tillfalla det svenska sällskapet vid utcheckningen morgonen därpå. Alieu är dock redan försvunnen.

– Det gick inget flyg så jag var tvungen att sova kvar. Tänk dig känslan att gå runt i Thessaloniki med en massa Ultras som tror att du skojat med deras klubb. Då ligger du jävligt risigt till. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv.

En ung Alieu Darbo presenteras av franska Le Mans.

Spelade i samma U17-VM som Neymar

I dag spelar Alieu Darbo i egyptiska Al Ittihad Alexandria – även om det blivit lite dåligt med speltid sedan klubben bytte tränare. Det förklarar 24-åringen själv när jag når honom på telefon. Det är ett till en början positivt samtal där Alieu med stor inlevelse berättar om sin karriär.

Hur han slog igenom som 16-åringen i Örgryte och imponerade så mycket i Gothia Cup att en scout från franska Le Mans fick upp ögonen för honom. Om treårskontraktet med den franska högstaligaklubben och intresset det skapade i föräldrarnas födelseland Gambia.

– De hade precis kvalificerat sig för U17-VM och ville att jag skulle komma till England och visa upp mig på ett läger där. Vi spelade några matcher mot ungdomslag från Chelsea, USA och Charlton och det gick bra för mig. Jag fick nummer tio, en nyckelroll, och fick följa med till VM där jag startade de två första matcherna och hoppade in i den sista. Det var stort. Det var en turnering med spelare som Neymar och Coutinho.

Framgångarna fortsatte i Le Mans där Darbo debuterade i en cupmatch 2011 men när svensken sedan hoppades fortsätta karriären i England, med hjälp av kontakten med gamle lagkamraten från Le Mans – Gervinho – gick allting snett.

– Jag skulle skriva kontrakt med Wigan Athletic och vi var verkligen överens om allt. Men när jag var hemma i Sverige och bara skulle lira lite fotboll med några kompisar så bröt jag min knäskål. Jag fick en patellafraktur, var tvungen att göra två operationer och var borta i 18 månader. Då drog sig Wigan ur och efter ett år utan klubb visste jag inte själv om jag ville fortsätta spela.

Då hände något osannolikt. Kroatiska jätteklubben Dinamo Zagreb hörde plötsligt av sig till Darbo och i juli 2013 kom de överens om ett treårskontrakt – trots att svensken då fortfarande var skadad. I december samma år bröts avtalet.

Enligt Alieu Darbo hade parterna då kommit överens om att konkurrensen var för tuff i Dinamo. Enligt kroatisk press hade Dinamo insett att de blivit blåsta.

Tagit bilderna från Wigan själv

Klubben hade själv introducerat svensken som en före detta reservlagsspelare från Wigan men när kroatisk press började nysta i det visade det sig att Darbo aldrig tillhört den engelska klubben. Enligt Tportal hade svensken låtit fotografera sig själv med Wigans matchtröja – en bild han sedan skickade, tillsammans med citat om sin lycka över att skriva på för den engelska klubben, till en gambiansk journalist.

Bilden från Wigan som Darbo själv skickade ut till gambiansk press.

Nyheten slog ner som en bomb i Kroatien men det var en bluff Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg upptäckt och försökt stoppa över ett år tidigare.

– Det började med att jag hade sett artiklarna om att han var klar för Wigan och tog upp det med deras chefsscout. Eftersom vi brukar åka på lite scoutingresor tillsammans i Skandinavien tyckte jag det var lite märkligt att de värvat en svensk spelare utan att prata med oss men han förstod ingenting. När jag sen var på besök där tillsammans med min son bara veckan efter sa han att det inte fanns någon sanning i det och att han inte uppskattade att det skrivits att de värvat Alieu, säger Daniel Kindberg.

Kindberg skaffade då fram numret till Alieu Darbo och ringde upp honom från Wigans kontor.

– Jag sa bara att ni får lägga av med det här för det ni säger är inte sant. I början försökte både han och hans pappa slingra sig men jag sa bara att jag sitter ju här med Wigan. Det är mina kompisar så det är bara att lägga av direkt. Jag sa åt dem att jag skulle ringa polisen om de inte lade av. Det var ju urkundsförfalskning och det är allvarligt.

I samband med en träningsmatch mot Wigan i Sverige i juli 2012 hjälpte Kindberg sedan den engelska klubbens manager Roberto Martinez att gå ut med ett officiellt uttalande till svensk press för att få stopp på skriverierna om Alieu Darbo. Det nådde dock aldrig Dinamo Zagreb.

Fick pengar för sin tystnad

Enligt kroatisk press blev sportchefen Zoran Mamic och presidenten Zdravko Mamic så förödmjukade när de, efter fem månader, förstod att de blivit lurade att de gick med på att betala Alieu Darbo 40 000 euro (motsvarade 380 000 kronor med dagens penningkurs) i utbyte mot hans tystnad. Det är dock rapporter som aldrig har bekräftats.

Efter avskedet från Dinamo Zagreb försökte Alieu Darbo de kommande åren få kontrakt med bland annat finländska Inter Turku, Jönköpings Södra, italienska Serie B-klubben Crotone, Landskrona Bois, Paok Thessaloniki, Tenerife och Nybergsund. Sportbladet har talat med personer från samtliga förhandlingar och det är likartade historier som målas upp.

Om falska uppgifter om tidigare klubbmeriter, märkliga mejl och videofilmer som i efterhand misstänks ha föreställt någon helt annan spelare. Men trots att samma sak upprepat sig gång på gång har Alieu Darbo kunnat fortsätta sin framfart genom fotbollsvärlden.

Värvad av Ronaldos gamle tränare

I februari 2015 fortsatte karriären i Mosta FC på Malta och därefter i algeriska MC Mora innan nästa osannolika karriärlyft kom som en skänk från ovan. Vid årsskiftet mellan 2015 och 2016 hade plötsligt Egyptiska Al Ittihad Alexandria fått upp ögonen för svensken.

– Jag hade ett kontraktsförslag från Grasshoppers i Schweiz också men Al Ittihad erbjöd ett riktigt bra kontakt. Det är pengar inte ens de bästa allsvenska spelarna tjänar. Tränaren som värvade mig heter Leonel Pontes och är i Debrecen (Ungern) nu men har varit tränare för Sporting där han tränade Quaresma och Ronaldo. Han sa till mig att ”du har mycket talang och jag vill ha dig här för du är en duktig spelare och jag har sett vad du kan göra”. Jag gick dit, skrev på och debuterade efter en vecka, säger Aliue Darbo.

– Vi skulle möta Wadi Degla och jag visste ingenting om dem men när jag såg deras laguppställning stod det Essam El-Hadary där. När jag var ung brukade jag alltid kolla på Egypten i Afrikanska mästerskapen och han var målvakt där då. Jag har alltid gillat honom men jag visste inte att han spelade i Wadi Degla nu så det var kul att få debutera i en match mot honom. Efter det startade jag fem matcher i rad men sen fick Pontes sparken och efter det har jag inte fått spela lika mycket. Men jag har kontrakt med Al Ittihad i 1,5 år till så det rullar på.

Hur mycket publik har ni på matcherna?

– När jag spelade mot Al Ahly var det 50 000. Man lär sig när man spelar med press men det är riktigt grymt. I Sverige vet kanske inte så många vem jag är men i Gambia vet alla det. Alla ser upp till mig och det är många som följer mig.

”Någon har försökt förstöra mitt namn”

Det är lätt att ryckas med i Alieu Darbos entusiasm men när vi nu kommit tio minuter in i vårt samtal är det hög tid att ställa de ofrånkomliga frågorna.

Jag har talat med tiotalet olika personer inom elitfotbollen och alla ger samma bild av dig. De berättar om struliga övergångar, falska mejl och märkliga videofilmer. Vad är det som har hänt?
– Jag vill inte kommentera det där. Jag har aldrig pratat med dem.

De påstår att du fabricerat mejl, meddelanden som jag också har sett.
– Det stämmer inte. Aldrig. Jag har aldrig hört talas om det där. Det stämmer inte. Varför skulle jag förfalska mejl? Det stämmer verkligen inte. Det finns ingenting sånt från min sida. Jag har min version. Men jag vill bara fokusera på min fotboll nu. Jag ser mig som en gambiansk spelare nu och vill inte gå in på vad de sagt. Det har varit många sömnlösa nätter men jag har fått min karriär i rätt form nu. Jag vill inte höra vad Mats Gren eller någon annan sagt. Jag har gått igenom så mycket att jag bara vill fokusera på min fotboll nu. Det där spelar ingen roll längre. Jag vet ingenting om det där.

Just nu ber jag dig bara skriva det positiva

Kommer du någonsin berätta om det som hänt?
– Du får komma till Egypten så ska jag berätta om allt. Jag kan berätta allt positivt. Men inte nu. Jag vet själv om min talang, annars hade jag inte gått till Dinamo, Le Mans eller Al Ittihad och spelat. Jag har haft en del dåliga agenter i min karriär men jag vill inte tänka på det. Vid ett annat tillfälle kanske men just nu ber jag dig bara skriva det positiva.

Hur förklarar du de här påhittade mejlen?
– Jag har aldrig gjort någon förfalskning från min sida utan det är någon som gått in och försök förstöra mitt namn. Jag kommer använda advokater mot Aftonbladet om det här skrivs.

Det är Alieu Darbos version av vad som hänt. Det är en version flera fotbollsledare som korsats hans väg de senaste åren inte delar.

Alieu Darbo när han skrev på för Al Ittihad Alexandria i Egypten.

”Har gjort tre polisanmälningar”

– Jag blev förbannad i och med att han inte säger som det är, säger scouten Pelle Andersson med ett förflutet i bland annat Chelsea, Bröndby och Olympiakos, som fått sitt namn utnyttjat i falska rekommendationer.

– Jag känner att jag blev lurad men kom på det, säger Nybergsunds tränare och sportchef Ola Brenden som värvade Darbo i januari 2015.

– Jag ställde mig också frågan om det var han på bilderna. Är det verkligen han? Så var det lite grann, säger Mats Gren, sportchef i IFK Göteborg som tidigare tränade Jönköpings Södra om förhandlingen med Darbo i J-Södra i januari 2014.

– Jag har gjort polisanmälningar för tre olika grejer där någon försökt förfalska saker i mitt namn, säger Björn Andersson, tidigare chefscout i Bayern München vars namn förekommit i flera rekommendationsmejl, på frågan hur han själv kom i kontakt med Alieu Darbo.

Men trots vittnesmålen fortsätter Alieu Darbo att neka.

Jag har mejl här som påstås vara från Bayern München till agenten Denis Celebic när du förhandlade med Crotone och enligt din version blev utsatt för en rasistisk attack. Vem menar du förfalskade dem?

– Jag vet ingenting om några mejl. Det som hände i Crotone var en incident med fansen där de sa att de inte ville ha en mörkhyad spelare i klubben och så sa min mamma att det var bättre att lämna.

Och vad hände i Paok?
– Jag har aldrig varit och förhandlat i Paok. Jag vet inte ens vem den där agenten du nämner är. Jag vet att de var intresserade ett tag men jag har inte förhandlat i Paok. Men det är inte värt att gå in på. Det enda jag kan säga är att det du säger hände i Crotone inte stämmer alls. Jag har haft struliga agenter men de förfalskade mejlen kommer inte från mig.

Det finns dock bevis som stärker anklagelserna mot Alieu Darbo. Sportbladet har bland annat kommit över flygbiljetterna beställda i Darbos namn av agenten Robert – som Alieu Darbo alltså inte påstår sig känna. Både från när svensken flög från Italien efter den kraschade förhandlingen med Crotone den 15 juli och till Grekland för att skriva på för Paok den 30 juli. Vi kan också avslöja hur italienska Crotone lurades med hjälp av förfalskade mejl, vilseledande videofilmer och ett stulet namn.

Till utseendet slående lika

I Tyskland finns en spelare vid namn Paul-Georges Ntep som är lika gammal, ungefär lika lång och till utseendet på håll väldigt lik Darbo. Han har en mycket lyckad karriär i franska Auxerre och Rennes samt två landskamper för Frankrike bakom sig och blev i veckan klar för tyska Wolfsburg.

Vid den första kontakten med Crotone skickade Darbo inte bara med videosekvenser på sig själv utan också flera bilder på när Ntep spelar för Auxerre. För att förklara varför fransmannens namn dyker upp i videon lade svensken till Nteps namn som sitt i sina kontakter med klubben.

Det framgår av det mejl Crotone den 3 juli 2014 skickade till agenten Denis Celebic, som anlitades av Darbo för att förhandla med den italienska klubben.

Det mejl Crotone skickade till Denis Celebic där Darbo också omnämns med namnet Ntep.

– När de sen skrev kontrakt och skulle trycka tröjan så ville han inte att Ntep skulle vara med mellan namnen av någon anledning. Jag förstod varför först i efterhand, säger Celebic.

Alieu Darbo publicerade själv samma typ av video på sin Facebook-sida för tio månader sedan och på Youtube finns samma film uppladdad den 9 november 2016 – också det i Alieu Darbos namn. Även där är sekvenserna med Ntep inklippta bland svenskens egna matchbilder.

Hotar att kontakta sin advokat

Det här är dock ingenting Alieu Darbo vill förklara. I min sista kontakt med honom skriver han istället i ett kort meddelande på WhatsApp att han kontaktat sin advokat som i sin tur kommer kontakta min chef. Då har ett mejl redan kommit till Sportbladets redaktion.

Det har inte tagit mer än fem minuter för Alieu Darbo att från Egypten upprätta kontakt med sin svenske advokat som i sin tur på samma tid skrivit ihop ett mejl. Ett mejl med samma typ av språkliga fel som det Bayern München-scouten Björn Andersson påstås ha skickat till agenten Denis Celebic den 25 juni 2014 klockan 20:56:

”Sedan har jag tipsat till en del klubbar som jag tror hade varit väldigt bra för hans utveckling. Det jag vill är att han antingen går till Danmark eller en högsta liga och gör en bra säsong, sedan vill jag pressa vår ledning där vi vi kan köpa ut honom och låna ut honom till vår samarbetsklubb Freiburg som också spelar i Bundesliga eller 1860 Munchen.”

Mindre än en månad efter att det meddelandet skickades skrev Alieu Darbo på för Crotone efter att den italienska klubben imponerats av filmer på den franske landslagsspelaren Paul-Georges Ntep och fått fejkade mejl som påståtts komma från Björn Andersson med garantier om att Bayern München skulle köpa Darbo för dyra pengar så fort han kommit i form. När klubbledarna förstod att de blivit lurade skyllde de på Darbos agent Denis Celebic samtidigt som Alieu själv hävdade att han tvingades fly landet efter en rasistisk attack.

Har sparat telefonmeddelandet

Agenten Robert betalade den flygbiljetten. Han tvingades senare även betala för ett antal hotellnätter och en stor roomservice-nota på lyxhotellet Makedonia Palace i Thessaloniki. För Robert råder det inte heller något tvivel om vem som står bakom bluffarna.

Han har i efterhand talat med Denis Celebic och flera andra runt Alieu. Ingen påstår sig känna till att någon annan skulle ha skrivit de märkliga rekommendationsmejlen i Alieus ställe. Men Robert har också mer bevis.

Kvar på sin telefon har han fortfarande ett röstmeddelande från tisdagen den 5 augusti 2014. Det inkom någon gång mellan 11:30 och 13:00 – precis när Paok hade börjat nysta upp bluffen. På bandet avlägger Alieu Darbo en rapport efter sitt påstådda samtal med Pelle Andersson där han skulle försöka få scouten att återupprätta kontakten mellan Borussia Dortmund i Tyskland och Paok i Grekland.

”Jag snackade nyss med Pelle precis nu. Pelle sa Dortmund har snackat med Zisis och Dortmund har sagt att vi gjort flera bud för mycket pengar och vi vill verkligen ha Alieu. Försök att övertala tränaren. Vi kan betala upp till 4–5 miljoner euro för Alieu. Försök att övertala tränaren och så skriver vi på... Så kommer ni få ett bud från oss. Då sa han också till Zisis. För jag sa till Pelle, fråga om jag kan gå på lån, så sa Dortmund till Zisis om vi kan skriva på och sen gå på lån direkt till Spanien eller Tyskland. Så de gav det förslaget också till Zisis. Antingen går vi på lån till Spanien eller Tyskland direkt efter. Så aight.”

”Gör vad som helst för att bli känd”

Klockan 07:00 två dagar efter lyfter Robert från grekisk mark – efter den längsta natten i sitt liv. Då är Alieu Darbo redan försvunnen – efter ännu en dag på jobbet i svensk fotbolls allra märkligaste spelarkarriär.

Alieu Darbo har varit proffs i Frankrike, Kroatien, Spanien, Malta, Algeriet och Egypten samt spelat U17-VM och suttit på bänken vid en VM-kvalmatch för Gambias a-landslag. Det är en karriär som kunde slutat efter en allvarlig knäskada vid ung ålder men som hållits vid liv tillsynes med hjälp av konstgjord andning.

– Jag vet inte varför han gör så här men jag tror att han så gärna vill bli känd att han är beredd att göra vad som helst. Till och med att sätta folks liv i fara. I alla intervjuer säger han också alltid att alla vet vem han är i Gambia och skryter om hur mycket uppmärksamhet han får där. Allt handlar om uppmärksamhet för honom, att bli en känd fotbollsspelare. Jag sa en gång till honom att om du vill så kan jag fixa en klubb i de lägre divisionerna i Spanien och så får du kämpa dig upp. Du behöver inte spela för Real Madrid för att någon ska veta att du är en fotbollsspelare utan du kan börja från noll och kämpa. Det finns jättemånga fotbollsspelare i den spanska högstaligan som inte ens kan tricksa till fem men som spelar där tack vare hårt jobb. Men han jobbar inte hårt. Han använder lögner och e-post, säger Robert.

Samma kväll som jag haft mitt sista samtal med Alieu hör en ny person av sig. Han presenterar sig som Mr. Festus Mansaray och skickar sitt meddelande i egenskap av agent för fotbollsspelaren Alieu Darbo. Han säger sig ha blivit informerad om mitt samtal med Alieu och uttrycker nu en oro över att publiceringen ser ut att komma vid sämsta tänkbara tidpunkt för 24-åringen. Det visar sig nämligen att Alieu Darbo är mycket nära att skriva på för en ny storklubb.

Nästa dag händer nästa märkliga sak. Darbos Wikipedia-sida uppdateras då med information om att svensken inte alls är kvar i Egypten. Istället påstås 24-åringen nu ha återvänt till Malta för spel med Naxxar Lions FC i den maltesiska andraligan.

Alieu Darbo presenteras som Naxxar Lions FC:s nyförvärv den 5 september 2016.

”Vet inte var han är nu”

Matchrapporter från den 11 och 25 september visar också mycket riktigt Alieu Darbos namn i uppställningen. Men sedan oktober finns det inga tecken på att 24-åringen spelar kvar i laget.

Matchrapporterna från Malta.

– Vi hade ett kontrakt men vi ville inte ha honom kvar. Han motsvarade inte våra förväntningar, säger klubbens president Pierre Sciberras.

När hörde du av honom senast?
– I oktober. Vi förlorade kontakten sen så jag vet inte var han är nu men jag tror att han skulle åka till Cypern. Men vad han ska göra där vet jag inte.

Hur gick det till när ni värvade honom?
– Vi tog honom som kontraktslös spelare från Al Ittihad. Vi hade fått några videofilmer och bestämde oss för att försöka få hit honom. Vi testade honom och bestämde oss för att skriva kontrakt men under ligaspelet motsvarande han inte våra förväntningar så vi bestämde oss för att bryta kontraktet. Det var bäst för alla att han inte stannade här.

Är du säker på att det var han på videobilderna?
– Ja. Mer än säker. Varför frågar du det? Vet du något annat?

Sen, när jag tror att jag kommit till vägs ände med historien om Alieu Darbo, dimper ett mejl ner. Det är adresserat till 42 svenska elitklubbar i de högsta divisionerna och skickas av agenten Roman Skorupa den 9 januari klockan 17:17.

”Hej, hoppas allt är bra. Jag skulle vilja erbjuda er den offensive mittfältaren Alieu Darbo. Han har ett svenskt pass.”

Bifogat finns videofilmerna på Paul-Georges Ntep. Nu hoppas Alieu Darbo att de ska ta honom tillbaka till Sverige.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Mejlet som gått ut till de svenska klubbarna.
Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sportbladet granskar Alieu Darbo

Alieu Darbo

Borussia Dortmund

Rasism