Obasi: ”Då stannar jag i AIK...”

Chinedu Obasi är aktuell för matchen mot Elfsborg.
Men är han aktuell för AIK nästa säsong?
– Om jag ska vara kvar i den här klubben, vilket jag skulle älska, så måste ledningen ge mig ett kontrakt som speglar de egenskaper jag bidrar med på planen och behandla mig som den kvalitetsspelaren jag är, säger anfallaren.

Knäskadan börjar ge med sig. Chinedu Obasi har börjat träna med laget och är kanske, kanske aktuell för matchen mot Elfsborg på söndag.

– Nu kör jag mina första riktiga pass med laget. Smärtorna kommer lite dag för dag beroende på hur jag tränar.

Du började briljant men skadades i derbyt mot Djurgården. Hur har hösten varit?

– Att vara skadad gör dig besviken, men jag är glad över att laget hittat rytmen och börjat vinna matcher även om jag inte kan spela.

”Jag har inga vänner här”

Hans trivs i laget, och trivs med klubben, men det sociala livet har blivit lidande sedan de båda nigerianerna Dickson Etuhu och John Chibuike lämnat AIK.

– Jag har inga vänner här. Inga som jag umgås med utanför fotbollen. Jag kan inte hänga på stan varje dag, det är inte kul, så mest av allt sitter jag hemma och ringer min familj och mina vänner. Det är tufft, men ingen överraskning sett till att jag är van vid livet som proffs i Europa, säger han och fortsätter:

– Jag saknar dock mitt gamla gäng. Vi hade kul och träffades och fikade efter fotbollen. Bara satt och snackade. Alla jag hängde med är borta nu. Roliga karaktärer. Galna egon, men det var alltid spännande. De nya spelarna är trevliga, men lite blyga.

Hur viktig är den sociala aspekten när du tar beslutet om du ska stanna i AIK?

– Det är en av de viktigaste faktorerna. Om jag är glad utanför planen så påverkar det mig positivt i fotbollen på planen. Sån är jag som människa.

”Kontraktet måste spegla mina egenskaper”

Ditt korttidskontrakt går snart ut. Kommer du stanna?

– Jag vet inte. Om jag ska vara kvar i den här klubben, vilket jag skulle älska, så måste ledningen ge mig ett kontrakt som speglar de egenskaper jag bidrar med på planen och behandla mig som den kvalitetsspelaren jag är. Det måste klubben erbjuda mig.

Obasi betonar flera gånger att han i somras inte gick till AIK för pengarna. Han behövde speltid och bli kvitt skadorna, men inte i första hand pengar. Nu är läget dock annorlunda.

– Jag sa bara ja till det erbjudandet jag fick. Men det var inte så mycket, och det kan jag lika gärna vara ärlig med. Jag är inte problemet om det ska bli en eventuell förlängning, det vill jag bara vara tydlig med, säger han och fortsätter:

– Jag vill vara helt ärlig. Fotbollen är det som föder min familj och släkt.

Obasi: ”Det gjorde mig besviken”

Och du förväntar dig ett bättre erbjudande nu än vad du fick i somras?

– Jag förväntade mig egentligen ett bättre kontrakt redan i somras. Det jag fick i somras gjorde mig besviken. Jag vill dock inte låta dryg, utan bara vara helt ärlig. Jag kunde ju dessutom ha valt andra klubbar, men AIK är ett slags hem till mig och jag känner folket här. Jag tror dock att AIK var överraskade när de fick mig så billigt.

Du rankas – när du är skadefri – som en av de bättre anfallarna som spelat i allsvenskan.

– Jag får höra det hela tiden. Och jag har presterat på planen. Fakta ljuger inte. Men därför tycker jag inte att man ska behandla mig som om jag vore en ung, ny spelare som kommer direkt från Afrika. Så om jag stannar i AIK beror det helt på klubben, inte på mig. Jag behöver som sagt tjäna pengar för att föda min familj.

När ska ni förhandla?

– När AIK är redo så är jag redo. Jag har varit med om många svårigheter i karriären och förbereder mig alltid på det värsta möjliga scenariot, men hoppas alltid på det bästa.

Sportchefen Björn Wesström säger följande om när en eventuell förhandling kan ta inledas.

– Så fort agenten kommer hit. Det blir som senast någon gång i nästa månad.

Vad har AIK för möjligheter att möta en spelare som Obasis löneanspråk?

– Det får vi se. Vi har ju inte börjat förhandla än. Vi har rört vid ämnet med både spelare och agent och de är väl medvetna om hur löneläget ser ut i Sverige. Och att det finns fördelar med att spela i Sverige, särskilt sett till nettolönen.

”En klubb kan bara betala det den har råd med”

Hur väger ni in hans skadeproblem?

– Om vi pratar om ett längre kontrakt är det förstås något vi väger in. Det är klart att skador och en sån situation som han haft tidigare i karriären är själva möjligheten till att vi kommit i kontakt med honom från första början. Det är inte AIK:s eller Obasis ambition att han ska vara skada, men självklart väger man in det i helheten.

Hur långt kan AIK sträcka sig över att ro hem en stjärnspelare som Obasi?

– Det får vi se. Vi har ju en bra ekonomisk grund som vi står på, men vi är inte beredda att riskera vare sig strategier eller ekonomi över en enskild spelare. Det vore oklokt. En klubb kan bara betala vad den har råd med. Om spelaren är nöjd med det så blir det ett lyckligt äktenskap, om spelaren inte är nöjd får han leta efter en ny partner.

Hur goda chanser har ni att lyckas?

– Vi får se. Vi har tagit hit honom nu under hösten för att göra ett ärligt försök.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.