Janogy kan få första mästerskapsstarten: ”Hade varit mäktigt”

TOKYO. Tongivande från bänken i VM 2019 och två inhopp i OS i Tokyo.

Mot Nya Zeeland hoppas Madelen Janogy göra något hon aldrig gjort förut – att starta en mästerskapsmatch.

– Det hade varit mäktigt, säger Hammarbyyttern.

Det har inte direkt varit lätt att slå sig in i den svenska, offensiva starttrojkan inför OS.

Och det har inte blivit så mycket lättare under OS heller.

Med sju mål framåt på två matcher så har den svenska offensiven briljerat.

För Hammarbys Madelen Janogy har det inneburit att det hittills har varit via kortare inhopp hon har fått chansen att visa framfötterna.

– Vi har ju ett otroligt lag. Det handlar om att jobba hårt och alltid göra allt riktigt bra. Så just nu är det tufft. Jag försöker bara tänka att om jag får chansen gör jag det jag kan och vad laget behöver, säger Janogy.

– Nu har jag ju fått hoppa in när det varit lite annorlunda läge än tidigare. För mig har det bara varit då att jobba hårt för laget och se till att göra jobbet. Men så klart jättekul att få hoppa in och få chansen.

”Handlar om att vinna”

När nu Nya Zeeland väntar under tisdagen så hoppas dock Madelen Janogy få chansen från start när ben ska hållas fräscha och startelvor ska roteras. Något hon aldrig gjort förut i ett mästerskap.

– Jag hoppas alltid få speltid och att få starta. Samtidigt vet jag att det är tuff konkurrens. Jag försöker bara göra allt jag kan för att vara beredd ifall chansen kommer.

Hur tror du Nya Zeeland som motstånd passar dig?

– Oavsett motstånd är jag en spelare som älskar att utmana och driva. Att komma in med mycket energi. Det kan nog bli en bra matchbild för mig. Men jag kommer inte förändra något utan bara vara den jag är som fotbollsspelare.

Även om ordet rotation för honom främst förknippas med något som snurrar (enligt hans egna utsago) så är det tydligt att Peter Gerhardsson kommer att ha matchbelastning och fräschhet i åtanke när han tar ut laget till den avslutande gruppspelsmatchen, i ett gruppspel där Sverige redan säkrat sitt avancemang till kvartsfinal.

– Det handlar om att vinna fotbollsmatcher och även att se till att ha fräscha spelare. Det är en fördel att veta att vi är klara för slutspel. Då behöver vi inte gå all in med allt och alla, säger förbundskaptenen.

Alla vill alltid spela

Att ”rotera” innebär dock ett visst dilemma för Gerhardsson. För alla 22 vill spela. Och alla 22 är tillgängliga.

– Alla vill spela, alla vill starta, sen blir det upp till mig. Ingen som frivilligt stiger av eller inte vill vara med.

Vissa spelare har inte spelat något alls i varken start- eller slutelva hittills. Är det viktigt att få in dem i spel också här?

– Det får vi se. Det viktigaste är att vinna fotbollsmatcher och vi utgår från det. Sen finns det spelare som inte spelat så mycket som kan tillföra något. Och några kanske behöver vila. Det får ni se.

En som spelat mycket, och gjort det bra, är Amanda Ilestedt.

Hur hade du tagit en eventuell bänkning?

– Jag vill alltid spela, haha. Men det är upp till Peter. Det är ju en bra chans att få lite rotation i laget. Både för de som spelat mindre och de som spelat mer, säger mittbacken.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.