Klart: Allsvenska seriestarten skjuts fram

Uppdaterad 2020-03-19 | Publicerad 2020-03-16

Allsvenskan har bestämt sig.

Som Sportbladet kunde berätta i går flyttas seriestarten fram ”11–15 veckor”.

Men innan exakta nya datum kan spikas måste morgondagens besked om fotbolls-EM inväntas.

– Det finns en hundraprocentig enighet, säger Mats Enquist, Sef.

Följ ämnen

Beslutet togs under ett möte idag mellan Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Svensk elitfotboll (Sef) och de allsvenska klubbarna.

– Det finns en hundraprocentig enighet om att flytta fram serien så långt som möjligt för att kunna spela med publik, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

Enligt Sportbladets uppgifter handlar det om att skjuta serien ”11–15 veckor” vilket innebär seriestart i juni eller juli. Om det säger Enquist följande:

– Det blir till slut en uppräckning av alla möjliga alternativ. Allt ligger på bordet. Det har så klart att göra med hur virusbrottet utvecklas (läs Sportbladets intervju med statsepidemiologen Anders Tegnell). Ju längre det pågår desto längre fram måste vi flytta den allsvenska starten.

Kommer spela träningsmatcher

Enligt vad Sportbladet erfar innebär det följande:

* Om fotbolls-EM flyttas skjuts seriestarten upp elva veckor (till början av juni).

* Om fotbolls-EM spelas som planerat skjuts serien upp 15 veckor (till början av juli).

– Vi avvaktar besked från Uefas möte under tisdagen. Det kommer förstås påverka oss en hel del, bekräftar Enquist och fortsätter:

– Det känns otroligt skönt att 32 klubbar med så olika förutsättningar står så starkt enade och är beredda att ta ett så stort ansvar. Vi står tillsammans i den här tuffa situationen. Det är skönt för det hade lätt kunnaat bli splittringar.

TV-sända träningsmatcher

Däremot kommer klubbarna att spela träningsmatcher här och nu – men utan publik.

– Så är det. Klubbarnas enades om att börja spela träningsmatcher igen. Det är förstås upp till var och en av klubbarna, men nu har vi gemensamt sagt att det är okej att göra det.

Daniel Lagerqvist, kommunikationschef, hos TV-bolaget Discovery som äger rättigheterna för svensk elitfotboll på herrsidan:

– Blir det träningsmatcher under våren kommer vi absolut se över möjligheterna att sända dem. Samtidigt medför sådana sändningar en del produktionskostnader så vi behöver bra underlag att matcherna verkligen blir av också, säger Lagerqvist.