EM flyttas till 2021

Uefas besked om fotbolls-EM

EM i fotboll flyttas fram ett år.

Det är Uefas beslut efter coronavirusets spridning.

– Det allra bästa och minst störande för annan verksamhet är den här flytten på tolv månader, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och förste vice president i Uefa.

Uefa har i dag fattat beslutet att flytta sommarens fotbollsmästerskap till nästa sommar. EM 2021 för herrar kommer att spelas mellan elfte juni och elfte juli.

Sportbladet har varit i kontakt med Karl-Erik Nilsson, ordförande på Svenska fotbollförbundet och förste vice president i Uefa, i samband med dagens telefonkonferens med alla nationsförbund i Uefa och beskedet är tydligt.

– Förslaget är att flytta EM ett år framåt till juni/juli 2021, säger Karl-Erik Nilsson.

Formatet består

En flytt ett år i tiden har varit huvudspåret för Uefa. Formatet uppdelat med geografisk spridning kommer att bestå, enligt förslaget.

– Det är klubbarna som bildar förbund vilket innebär att de utgör den breda basen och att då värna om klubbtävlingarna och de nationella ligorna har varit den viktigaste beståndsdelen för Uefa när man fört de här resonemangen, säger Karl-Erik Nilsson som påpekar:

Karl-Erik Nilsson.
Karl-Erik Nilsson.

– Detta innebär att vi kommer att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för ligorna att avslutas under detta året. Risken om man inte tar i ordentligt hade varit att vi skulle inkräkta på ligorna och landslagens fönster i höst är fulltecknade med Nations League.

EM för damer flyttas

Uefas beslut kommer att påverka både EM för damer och U21-EM som är planerat till sommaren 2021. De mästerskapen kommer också att flyttas, men exakt tid för genomförandet framgår inte av förslaget. Arrangör för damernas Europamästerskap är England, som också står värd för EM-slutspelets semifinaler samt final.

En konfliktrisk som tidigare pekats ut är att Fifa under sommaren 2021 ska genomföra sin nya upplaga av klubblags-VM.

– Diskussioner med Fifa kommer att inledas direkt, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

– Kollisionen som finns idag och som vi behöver föra ett resonemang med Fifa om är det första klubblags-VM i den nya modellen som är inplanerat sommaren 2021. Vi får vädja till Fifa att skjuta fram det ett år och det kan fungera eftersom herrarnas VM går i november/december. Så detta olycksaliga beslut om Qatar skapar ett utrymme sommaren 2022.

Svenska fotbollförbundet stöttar Uefas förslag och Janne Anderssons landslag får sikta in sig på ett mästerskap 2021.

– Det är klubbar som levererar spelare till landslagen och vi måste säkerställa den verksamheten. Sen får vi ta konsekvenserna på landslagsnivå, säger Karl-Erik Nilsson.

Sverige har Spanien, Polen och ett playoff-lag – antingen Irland, Slovakien, Bosnien eller Nordirland – i sin grupp.

Vänskapsmatcherna mot Ryssland och Sverige som skulle spelats i mars ställs nu in, meddelar SvFF.

Skriv inlägg

 • Det är en del som gnäller på detta upplägg men allvarligt talat hur många skulle titta på damfotboll om båda mästerskapen går samtidigt?

  Tony

 • Kanske är dags att vi äntligen får en allsvenska som spelas höst/vår?

  Fredrik G

 • Kan dom inte passa på att ta bort feltänket med att ha så många länder/spelplatser?

  Torsten Dahlquist

 • Rätt att flytta det med tanke på omständigheterna (läs: Corona), men spyr åt tanken att damerna än en gång måste bli bortprioriterade.

  Cakan

 • Trist att damerna måste flytta på sig för herrarnas skull, men vissa saker ändras ju aldrig verkar det som :(

  Mari
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.