”Kunde inte skydda mig – kände mig ensam”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Unai Emery hade en tuff tid i Arsenal.
Foto: Laurence Griffiths / Getty Images Europe
Unai Emery hade en tuff tid i Arsenal.

FOTBOLL

Kritiken var enorm.

Och efter ett och ett halvt år tvingades Unai Emery lämna tränarjobbet i Arsenal.

Spanjoren kände sig övergiven av Arsenal under tiden i klubben.

– De kunde inte skydda mig, säger Emery.

Unai Emery efterträdde Arsène Wenger sommaren 2018, och för första gången på 21,5 år hade Arsenal en ny huvudtränare. Men spanjorens sejour i Premier League-klubben blev långt ifrån lika långvarig.

Första säsongen slutade med en femteplats i ligan och finalförlust i Europa League mot rivalen Chelsea. Och sedan i höstas blev buropen och skyltarna om hans avgång fler på läktarna när segrarna uteblev. Där sjunde raka matchen utan vinst blev en för mycket för styrelsen, och den 29 november 2019 fick Emery sparken.

Nu berättar han ingående om avskedet.

– Några stöttar dig, men du känner av atmosfären, relationer skiftar och det överförs till planen. Det funkade inte, jag sade till spelarna: Jag ser inte laget jag vill. Men engagemanget och enheten fanns inte kvar längre, då insåg jag att jag fick klara mig själv. Klubben lämnade mig helt ensam, och det fanns ingen lösning, säger Emery till Guardian.

”Kände mig ensam”

– Jag har skyddats i de tidigare klubbarna jag har varit tränare för – som Sevilla, Valencia och Paris Saint-Germain. I PSG skyddade Nasser al-Khelaifi (ordförande) mig både i omklädningsrummet och offentligt. Men Arsenal klarade inte av att göra det. De sade: Vi är med dig. Men i omklädningsrummet och gentemot supportrarna kunde de inte skydda mig. Sanningen är den att jag kände mig ensam.

Fredrik Ljungberg blev Emerys korttidsersättare, i sex matcher (en vinst, tre oavgjorda, två förluster) hade han ansvaret för laget som nu Mikel Arteta har blivit ny huvudtränare för.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.