Allsvenskan i fotboll

Billborn om AIK: ”Ett av de lättaste lagen att läsa”

Av: 

Makoto Asahara

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

FOTBOLL

AIK saknar Tarik Elyounoussi i derbyt.

Förväntar sig Hammarby därmed några större taktiska förändringar hos derbymotståndet på söndag?

– Det är det lag som förändras minst. Men det är därför de är så bra också, säger Hammarbytränaren.

Hammarby har några offensiva pjäser som gått en kamp mot klockan men i slutändan tagit sig in i matchtruppen till derbyt (Aron Johannsson och Imad Khalili). För AIK:s del så visste man redan mitt under förra helgens bortadrabbning mot Häcken att man skulle få undvara en av sina viktigaste pjäser på söndag mot Hammarby.

Tarik Elyounoussis tredje gula kort för säsongen innebär derbyavstängning.

När Hammarbytränaren Stefan Billborn får frågan om vad det innebär hos motståndet så förväntar han sig att det inte innebär mycket alls.

– Det är nog det lag som förändras minst på grund av sådant. De har så pass bra spelare på alla platser. De kan ersätta en jättebra spelare med en jättebra spelare. Så tror inte de tänker så mycket på det.

”Just därför de är så bra...”

Billborn vet också vilken startelva hos motståndet han förväntar sig.

– Ja, det vet man ju. Det är ett av de lättaste lagen att läsa. De hade ju någon utflykt mot Göteborg i våras när det inte föll så rakt ut. Sedan har de fallit tillbaka till sin trygghet. Det skulle förvåna mig oerhört mycket om de går från den nu. Om de gör det, vilket jag inte tror är en risk, då tror jag det bara är bra för oss, säger Bajentränaren och lägger till:

– Men det är därför de är så bra också. Jag tycker AIK är jävligt bra. Just därför att de gör det de gör. De håller sig till sin idé. Spelarna är lojala. De jobbar hårt. De tar det som bjuds.

Är det lättare eller svårare att förbereda sig mot ett motstånd som är så ”lättläst”?

– Både och. Nu har det gått så mycket matcher så nu har man ganska bra koll på alla lag. Men de är så bra på det de gör. Det är som Nanne Bergstrand i Kalmar för några år sen. De körde samma hörnor hela tiden men de blev så bra på det så det övervägde överraskningsmomentet. Det ligger något i det. Sedan vet de nog ungefär hur vi spelar också.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Omöjlig att scouta”

Och föga förvånande säger ändå Rikard Norling att Hammarby också är ”ganska tydliga i sitt grundspel”. Och han håller till viss del med sin tränarkollega i Hammarby.

– Vi är ett utav de lagen som är lättast att läsa i vårt grundspel. Sedan är det alltid så att grundspelet ligger, som ordet säger, som en grund. Det är ju nyanserna som gör vår matchplan. Den är ju omöjlig för dem att på förhand scouta, för den är ju specifik för den här matchen. Så det är en kombination. Men ja, jag håller absolut med om att de kan läsa in de stora penseldragen utan problem, säger AIK-tränaren.

Om vi vänder på det, hur lätta är Hammarby att läsa?

– Jag tycker de är ganska tydliga i sitt grundspel de också. Sen har ju de också haft den stora frågan vilka som kommer vara på planen. Men oavsett vilka det är som startar kommer vi kunna känna igen Hammarby.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Bahoui redo för 90 minuter: ”Får se hur Rikard tänker”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Hammarby IF Fotboll

AIK Fotboll

Stefan Billborn

Rikard Norling