Fotboll

Veckans damallsvenska elva

Bästa spelarna omgång 9

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Damallsvenskan bjöd på flera storsegrar – men bara ett hattrick.

Jelena Cankovic tar den mest givna platsen i veckans elva där samtliga spelare finns i FC Rosengård, Kopparbergs/Göteborg, Kristianstad och Umeå.

Målvakt:

Tove Enblom.

Tove Enblom, 25, Umeå

Enblom har haft en ganska tung start på den här säsongen med en del tavlor. Men i den starka 3–0-segern mot Vittsjö stod hon för ett par fina räddningar och var bidragande till årets första nolla för nykomlingen.

Försvarare:

Eveliina Summanen.

Eveliina Summanen, 22, Kristianstad

Till följd av Kristianstads backkris flyttades mittfältaren ner i en nykomponerad trebackslinje med Mia Carlsson (som utgick tidigt efter ett otäckt benbrott) och en annan mittfältare i Alice Nilsson. Summanens insats var – inte minst med det i åtanke –galant.

Alice Nilsson.

Alice Nilsson, 26, Kristianstad

Precis som ovan nämnda Summanen fick lagkaptenen ta ett steg bakåt i banan och löste det hela med bravur. Kristianstad stängde igen centralt mot ett Linköping som nollades på hemmaplan.

Katrine Veje.

Katrine Veje, 29, FC Rosengård

Det danska nyförvärvet är tillbaka i en mer defensiv förpackning än senaste vändan i klubben och är användbar i flera positioner. I 9–1-krossen mot Uppsala gjorde hon en fin insats som mittback i trebackslinjen och borde noterats för en assist med sitt inlägg till till 4–1.

Mittfältare:

Therese Åsland.

Therese Åsland, 24, Kristianstad

Vilken show hon hade, Kristianstads finländska nyförvärv. Åsland gjorde själv 1–0 i den fjärde minuten och assisterade sedan med finess elegant fram till såväl 2–0 som 3–0 i den överraskande storsegern mot Linköping.

Jelena Cankovic.

Jelena Cankovic, 24, FC Rosengård

Serbiskan slog till med ett hattrick när FC Rosengård hade lekstuga med Uppsala och har veckans mest givna plats i den här elvan. Hennes inledande 1–0 var en riktig pärla upp i krysset och efter ett frisparksmål avslutande hon målskyttet med en nick till 9–1.

Sofie Svava.

Sofie Svava, 19, FC Rosengård

Efter den offensiva pangomgång som damallsvenskan bjöd på var det hård konkurrens om platserna. Vi väljer den unga danskan Svava som toppade sin prestation med ett ruggigt distansskott till 3–1.

Emma Åberg Zingmark.

Emma Åberg Zingmark, 29, Umeå

Trotjänare som var med så tidigt som vid Umeås senaste SM-guld 2008 fick ta platsen till höger och där stod hon för en riktigt bra match. Var inblandad i mycket och blev även målskytt för ett formstarkt Umeå.

Rebecka Blomqvist.

Rebecka Blomqvist, 23, Kopparbergs/Göteborg

Blomqvist fick chansen från start i en släpande roll bakom anfallskollegorna Hammarlund och Blackstenius och spetsade till Göteborgs fruktade offensiv ytterligare. 23-åringen gjorde två mål och en assist och blir inte lätt att hålla utanför startelvan framöver.

Anfallare:

Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius.

Pauline Hammarlund, 26, Kopparbergs/Göteborg

Tvåan i skytteligan staplar fina prestationer på varandra och blev precis som Blomqvist tvåmålsskytt. Även Blackstenius gjorde ett mål när alla tre för första gången fick chansen från start tillsammans. Jackpott för det guldjagande laget.

Anna Anvegård

Anna Anvegård, 23, FC Rosengård

Fjolårets skyttedrottning var inblandad i mycket (vilket ju de flesta offensiva spelarna i FC Rosengård var), och gjorde först 4–1 på Vejes inlägg innan hon blev tvåmålsskytt med sitt straffmål till 7–1. Tar platsen här i hård konkurrens med sin anfallskollega och tvåmålsskytten Mimmi Larsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

PANEL: Experterna tar ut OS-truppen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!