Laul: Ett spel för galleriet

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotbollen och Amanda Lind har träffats.

Gott så.

Jag hoppas att kaffet var lagom varmt och kanelbullarna färska för något mer matnyttigt kan knappast kommit ur det mötet.

Så har fotbollen haft sitt möte med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och det är förstås inget fel med det.

Det är bra att fotbollsledarna visar att de gör något, och att politikerna lyssnar. Makthavare pratar med varandra och förhoppningsvis kommer något gott ur det någon gång.

Eller så fick de inblandade åtminstone ett tillfälle att dricka kaffe och äta kanelbullar på var sin sida skärmen. Jag hoppas att den coronapåskyndade digitaliseringsprocessen inte innebär att SvFF säger upp sin kanelbulle-leverantör. Är det något SvFF är bra på så är det att skaka fram färska kanelbullar till sina möten. De kanelbullarna har hållit presskåren på hyfsat humör i över tjugo år.

I övrigt då? Äh, ett spel för galleriet.

Amanda Lind bestämmer inte ett jota i slutänden. Frågan om publiken ägs av inrikesministern Mikael Damberg (S) och av Folkhälsomyndigheten, FHM. Vad ska Amanda Lind göra åt det tillfälliga förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över 50 personer?

Sökte inrikesminister

Jag kontaktade därför Justitiedepartementet för att få inrikesminister Dambergs syn på det hela, men fick nöja mig med ett par citat från hans pressekreterare Per Strängberg

De är lite långa, men väl värda att återge i det här sammanhanget:

– Nuvarande förordning syftar till att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19 och är utformad på det sätt som Folkhälsomyndigheten förespråkat i två framställningar till Regeringskansliet.

– Vi ser fortfarande en spridning av viruset, och för att situationen inte ska förvärras så är det viktigt att vi bland annat fortsätter hålla avstånd till andra och begränsa antalet fysiska kontakter.

– Vi förstår att branscherna behöver tydliga besked och vår ambition är att inom några veckor kunna meddela hur regeringen ser att frågan om förbud mot större folksamlingar kommer att hanteras under hösten.

Det är, vad jag förstår, det som gäller nu och framåt. Fotbollen kan ha hur många möten de vill med Amanda Lind under tiden utan att något förändras. Och det är en god ordning.

Kan förändras, men…

Kanske öppnas det upp senare i höst, kanske inte, men det beror knappast på att fotbollen har pressat kanelbullar digitalt med Amanda Lind.

Det är en sak att spela fotboll och idrotta under kontrollerade former. Så här i efterhand var det fullt rimligt att släppa på tävlingsidrott utomhus från juni och framåt.

Men att fylla fotbollsläktare med folk under en pågående pandemi är mer komplicerat. Även om alla lovar att hålla två meters avstånd. Särskilt som elitfotbollen redan visat att de inte riktigt klarar av det här med starka känslor. När IFK Göteborg vann svenska cupen för första gången på fem år samlades uppskattningsvis 250 personer utanför Gamla Ullevi för att fira.

Det var just det statsepidemiolog Anders Tegnell inte ville se. Han föreslog att svensk fotboll skulle undersöka om hemmalaget kunde förlora matchen om fansen samlades utanför arenan. Det behövdes inte, tyckte svensk fotboll, men Tegnell hade en poäng med sin oro, det samlades även folk utanför Friends när AIK krisade.

När IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson kommenterade det hela med att det är sådant här man får räkna med om man vinner svenska cupen var femte år så kan man också ställa frågan varför Tegnell & Co. ska lyssna på fotbollen, när fotbollen ändå inte lyssnar på Tegnell i det skarpa läget.

Vad gör derbypubliken?

Kommer derbypubliken i Stockholm hålla avstånd på läktaren om Gnaget trycker in 2–1 mot slutet av höstderbyt mot Djurgården? Jag är skeptisk.

Till sist kan jag lugna er som vill se matcher live att ni faktiskt inte missar så mycket.

Jag har varit på plats på omkring 20 allsvenska fajter i år, IFK Norrköping och Malmö FF har varit bra, IK Sirius har överpresterat, övriga har inte kommit upp i nivå. Det är låg kvalitet spelmässigt och ologiska resultat. Jag har bara sett en riktigt bra match: MFF-Norrköping 1–1.

Och det är fullt förståeligt. Publiktrycket saknas, spelschemat är ovanligt tajt, det var besvärliga förberedelser i våras med permitteringar och uteblivna träningsmatcher samt att många lag matchar in unga, ofärdiga spelare för att senare kunna sälja dem. Dessutom var det åtminstone inledningsvis en besvärlig mental påfrestning att spela fotboll mitt under en pandemi.

Nä, nya tag 2021 med publik. Om Tegnell vill.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.