Fotboll

Stockholms fotbollsserier startar om nio dagar

Av: 

Emelie Fredriksson

Foto: BILDBYRÅN

FOTBOLL

Stockholms fotbollsserier startar 17 april trots coronapandemin.

Det har Stockholms Fotbollförbund beslutat i dag.

”Efter samtal med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt”, skriver förbundet på sin hemsida.

En stor del av idrottsvärlden är på paus, men i Stockholm kommer fotbollen att dra igång redan nästa helg.

Det gäller damer division 3–5, herrar division 4–7, S:t Erikscupen, veteranserierna och flera ungdomsserier. Matcherna kommer att spelas enligt publicerat spelschema och de som tidigare ställts in kommer inte att spelas vid ett senare tillfälle.

Stockholms Fotbollförbund hade tidigare tagit beslutet att skjuta på seriestarterna på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendation om att undvika närkontakt. Men efter ett förtydligande av myndigheten valde förbundet att återkalla sitt beslut för att undersöka rekommendationerna närmare.

Dagens lokala beslut kallar man för ”väl underbyggt”. De har haft en dialog med Svenska Fotbollförbundet och direktkontakt med experter och ansvariga hos Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm.

”Direktkontakt med experter”

”Efter samtal med dessa är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt. Det har också framgått att det inte är någon skillnad på tränings- och tävlingsmatcher samt att den närkontakt som fotboll innebär är klart hanterbar. Det är dock givetvis viktigt att ingen spelar med symptom”, står det på hemsidan.

I förbundets riktlinjer står det att man ska undvika omklädningsrum, ha respekt för motståndare som väljer att inte spela match och att publik undanbes.

WO kan lämnas utan avgift och man riskerar inte att bli utesluten ur serien. Lag kan komma överens om att flytta fram matcher till senast 15 juli, då det inte finns möjlighet att skjuta upp alla matcher till hösten, står det på hemsidan.

Beslutet kan komma att ändras vid nya beslut från myndigheter och regering.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Folkhälsomyndigheten

Smittskydd Stockholm